Belgicko v panike. Dvadsiateho prvého júla majú štátny sviatok. Zaútočia teroristi?

    0
    Manneken Pis (Cikajúci chlapček), najslávnejšia socha v Bruseli (Autor: SITA)

    Belgická vláda po udalostiach z Nice dnes ráno zvolala mimoriadne stretnutie Rady pre národnú bezpečnosť, ktorá združuje ministrov a najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek.

    Belgicko koncom budúceho týždňa, 21. júla, chystá oslavy štátneho sviatku. Najmä v Bruseli sa pri tejto príležitosti bude konať veľkolepá prehliadka ozbrojených síl vrátane leteckej techniky, keď sa v okolí Kráľovského paláca v centre mesta sústredí niekoľko stoviek tisíc ľudí.

    Tretí stupeň pohotovosti

    Na hlavnej tribúne pred Kráľovským palácom majú okrem členov kráľovskej rodiny čestné miesto aj veľvyslanci, diplomanti, politici, predstavitelia armády a vojenskí pridelenci zo zahraničia.

    Krátko po tragických správach z francúzskej Riviéry ešte počas noci zasadal belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM), ktorý posudzuje možnosť teroristických útokov na území Belgicka. OCAM odporučil ponechať v krajine vysoký, tretí stupeň ohrozenia, ktorý pripúšťa možné a pravdepodobné útoky.

    Belgické ministerstvo zahraničných vecí medzitým opätovne potvrdilo, že po útoku v Nice nemá informácie o 20 Belgičanoch, ktorí sa v tom čase mali v metropole Azúrového pobrežia práve nachádzať.

    - Reklama -