Bašta terorizmu, útoky každé 2 mesiace. Tretina francúzskych moslimov to podporuje

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Štvrtkový útok v Nice je ďalším hrôzostrašným symptómom problémov, ktoré má krajina galského kohúta s radikálnym islamom. A nejde pritom o zanedbateľnú menšinu, tak ako často počúvame. Prieskum agentúry Pew Research z roku 2015 o postojoch moslimov odhalil, že 35 percent francúzskych moslimov schvaľuje samovražedné útoky. Situácia je ešte horšia v prípade moslimskej mládeže. Až 42 percent mladých moslimov (do 30 rokov) vo Francúzsku sa vyjadrilo, že takéto útoky schvaľuje.

    Piata kolóna v bezpečnostných zložkách

    Nárast radikálneho islamu začína postupne Francúzsko meniť na nepoznanie. Podľa tajnej správy protiteroristickej jednotky francúzskeho ministerstva vnútra sa počet radikálnych islamistov za posledný rok vo Francúzsku zdvojnásobil. Radikáli pritom prenikli aj do bezpečnostných zložiek. Správa napríklad spomína policajtov, ktorí otvorene odmietli chrániť synagógy alebo zachovať minútu ticha na pripomenutie si obetí teroristických útokov.

    Izraelské Francúzsko

    Znepokojená nie je len polícia. Týka sa to aj francúzskej armády, ktorá bola po útoku na Charlie Hebdo nútená prevziať úlohy normálne vyhradené polícii. Zdá sa to neuveriteľné, ale najväčšie francúzske armádne operácie sa odohrávajú na domácej pôde: vo Francúzsku bolo donedávna rozmiestnených 10-tisíc ozbrojených vojakov, aby chránili synagógy, židovské školy, vlakové stanice a metro. Po Nice môžeme očakávať, že francúzskych vojakov bude v uliciach vidieť aj naďalej.

    Francúzsko sa tak stále viac podobá na Izrael, kde ľudia čelia teroristickým útokom na pravidelnej báze. Nejde pritom o priveľké preháňanie. Priemerne dôjde za posledných 18 mesiacov od útokov na redakciu Charlie Hebdo vo Francúzsku každé dva mesiace k teroristickému útoku.

    Charliem Hebdom sa to začalo

    Charlie Hebdo bol iba prvým zo série januárových islamistických útokov, ktorými Francúzi nešťastne začali nový rok. Atentátnici vtedy 7. januára automatickými zbraňami povraždili 12 členov redakcie, pričom sa neskôr ukryli v priemyselnom komplexe Dammartin-en-Goële, kde zajali rukojemníka. V rovnaký deň islamista Amedy Coulibaly v parížskom parku postrelil bežca a o deň neskôr zastrelil policajta. Ďalší útok sa odohral 8. januára, keď ďalší islamista zajal niekoľko ľudí v židovskom košér obchode. Pri operácii špeciálnych jednotiek, ktorej cieľom bolo oslobodenie rukojemníkov na oboch miestach, boli traja teroristi zastrelení. Tí však ešte predtým stihli popraviť štyroch rukojemníkov. Útoky sa odohrali v Paríži alebo v jeho okolí a vyžiadali si 17 obetí a 22 zranených.

    Nešikovný džihádista

    Menej známy prípad terorizmu v Paríži sa odohral v apríli minulého roku, keď 24-ročný alžírsky občan Sid Ahmed Ghlam zastrelil francúzsku ženu. Podľa polície plánoval útočník rozsiahle teroristické útoky na niekoľko cieľov vrátane kostola. Udalosti sa však nečakane zvrtli, keď sa nešikovný islamista Sid sám postrelil. Džihádistovi v tomto prípade neprekážalo privolať na pomoc „kacírskych“ francúzskych zdravotníkov. Tých však sprevádzali policajti, ktorí na mieste „nešťastia“ odhalili teroristické plány Alžírčana, automatické zbrane, ako aj jeho komunikáciu s teroristickými skupinami.

    Naštvaný zamestnanec

    K ďalšiemu teroristickému útoku došlo 26. júna v meste Saint-Quentin-Fallavier pri Lyone. Francúzsky moslim severoafrického pôvodu sa vtedy rozhodol odrezať hlavu svojmu zamestnávateľovi a nabúral svojou dodávkou do plynových bômb továrne, čím spôsobil výbuch. V rovnaký deň pritom došlo k ďalším teroristickým útokom islamistov v Tunisku, Kuvajte, Somálsku a Sýrii, pri ktorých teroristi zabili dohromady viac ako 400 ľudí.

    Hladný atentátnik

    Masovú streľbu islamistu vo francúzskom vlaku sa podarilo odvrátiť v auguste. Na útočníka, ozbrojeného automatickou zbraňou, sa vtedy vrhli hrdinskí cestujúci, ktorým sa podarilo islamistu odzbrojiť. Útočník sa neskôr „obhajoval“, že jeho cieľom nebol teroristický útok, ale „klasická lúpež“, motivovaná hladom. Francúzska polícia mu však neverí.

    Pray for Paris, pray for Paris, pray for Paris…

    Séria krvavých atentátov vo Francúzsku dosiahla najväčších rozmerov minulý november, keď islamistickí teroristi rozpútali masaker v Paríži. Pri streľbe a bombových útokoch vtedy zahynulo 132 ľudí. Ide pritom o najvražednejší teroristický útok v Európskej únii od roku 2003, keď v dôsledku teroristického útoku na vlak v Madride zahynulo 191 ľudí.

    Nový rok, nové útoky

    Útoky pokračovali aj v tomto roku, keď 1. januára narazil muž autom do 4 vojakov strážiacich mešitu v meste Valence. Neskôr útočník priznal, že chcel vojakov zabiť, pričom polícia v jeho počítači našla džihádistickú propagandu. K ďalšiemu útoku došlo v Paríži iba o 6 dní neskôr, keď na miestnej policajnej stanici muž s falošným pásom výbušnín a s pokrikom Allahu akbar napadol policajta. Okamžite bol zastrelený prítomnými, pričom napadnutý policajt utrpel iba ľahké zranenia policajtmi. Ľahko poranený bol aj ďalší z policajtov.

    Iba nedávno Francúzsko pritom šokoval prípad brutálnej vraždy dvoch manželov (oboch policajtov), ktorá sa odohrala v mestečku Magnanville a za ktorou stál 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa. Páchateľ sa krátko pred zásahom elitných policajných jednotiek nafilmoval prostredníctvom služby Live, ktorú poskytuje sieť Facebook. Prostredníctvom nej tak prakticky vysielal hrôzostrašnú situáciu naživo. Pridal aj fotografie svojich obetí a pred kamerou pózoval aj so synom zavraždeného páru v náručí.

    Krvavá séria útokov islamistov získala vo štvrtok ďalší krížik v meste Nice. Bolo by naivné si myslieť, že bude posledný.

    - Reklama -