Poplach, Hillary! Donald Trump sa vraj dostal do vedenia

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Quinnipiac University sa vo svojom prieskume zamerala na Floridu, Ohio a Pensylvániu, lebo od roku 1960 sa do Bieleho domu nedostal žiadny prezidentský kandidát, ktorý by neuspel aspoň v dvoch z týchto troch štátov. Aktuálny prieskum ukazuje, že Clintonová stráca svoje pozície a Trumpovo postavenie sa naopak posilňuje. Najviac stratila Clintonová v štáte Florida, kde podľa zatiaľ posledného prieskumu realizovaného 21. júna, zvíťazila so 47 % k 39 %. Ale dnes by naopak zvíťazil Trump so 42 % k 39 %.

    Dlhodobo vyrovnaný je súboj medzi Trumpom a Clintonovou v Ohiu, kde pred viac ako troma týždňami získali obaja kandidáti na úrad amerického prezidenta podporu 40 %. Aktuálne je ich vzájomný súboj stále vyrovnaný, keď majú každý 41 %. V treťom sledovanom štáte, Pensylvánii, podľa predchádzajúceho prieskumu zvíťazila tesne Clintonová so 42 % k 41 %. Teraz sa naopak dostal na čelo „pretekov“ Trump a vedie o dve percentá (so 43 % k 41 %).

    Systém potrebuje zmenu

    „Aj keď neexistuje jednoznačná spojitosť medzi prepadom Clintonovej na Floride a rozhodnutím ministerstva spravodlivosti nestíhať ju v súvislosti s aférou s e-mailmi, demokratická kandidátka stráca pôdu pod nohami v otázkach morálnych noriem a poctivosti,“ uviedol zástupca riaditeľa Quinnipiac University Peter A. Brown s tým, že vo všetkých troch štátoch sa voliči zhodujú, že americký politický systém potrebuje radikálnu zmenu.

    Ešte výraznejšie Trump nad Clintonovou dominoval v prípade, že mali oslovení respondenti možnosť vyberať si medzi viacerými kandidátmi. Konkrétne nimi boli libertarián a bývalý guvernér štátu Nové Mexiko Gary Johnson a Jill Steinová zo Strany zelených. Na Floride v týchto podmienkach predstihol Trump Clintonovú o päť percent, v Pensylvánii dokonca o šesť percent a v Ohiu bol výsledok tradične tesný, keď zvíťazil Trump o jedno percento. Voliči podľa Browna veria, že Clintonová je inteligentnejšia ako Trump, ale jeho zase považujú za čestnejšieho a hodnovernejšieho.

    Konkrétne na Floride sa teší Trump oveľa väčšej podpore u mužov ako u voličov ženského pohlavia. Zatiaľ čo Trumpa by volilo len 29 % žien, Clintonovej by dala hlas takmer polovica z nich. „Prostoreký“ americký miliardár nie je taký populárny ako Clintonová medzi Afroameričanmi a ďalšími voličmi s odlišnou farbou pleti. „Republikánskeho kandidáta by volilo len 21 % ,farebných‘ voličov, naopak medzi bielymi voličmi má veľkú podporu. Pokiaľ však chce dosiahnuť absolútne víťazstvo, musí si získať podporu aj u Afroameričanov a ďalších menšín,“ usudzuje Brown.

    Celý komentár k prieskumu americkej univerzity si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -