Francúzsko plače. Zostávame silní, vyhlásil Hollande. Le Penová to dala zostra

    0
    Marine Le Penová, šéfka Národného frontu (Autor: SITA)

    K celej tragickej udalosti došlo podľa spravodajského servera France24 vo štvrtok okolo dvadsiatej tretej hodiny večer, keď vodič nákladného auta v plnej rýchlosti narazil do davu ľudí, ktorí oslavovali tradičný francúzsky sviatok. Podľa svedkov prešiel vodič davom asi dva kilometre, než sa ho podarilo polícii zlikvidovať. Zatiaľ si teroristický útok vyžiadal viac ako osemdesiat mŕtvych, ale ich počet sa zrejme ešte zvýši, pretože ďalšie desiatky ľudí sú v kritickom stave.

    Jeden zo svedkov pre agentúru AP uviedol, že vodič po zastavení vystúpil z auta a začal do účastníkov osláv strieľať. Neskôr v noci konštatoval šéf miestnej samosprávy a člen Sarkozyho republikánov Christian Estrosi, že vozidlo bolo naložené strelnými zbraňami a granátmi. Obyvateľov regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur Estrosi krátko po útoku na svojom Twitteri vyzval, aby radšej nevychádzali zo svojich domovov.

    Teroristická povaha

    K incidentu sa už vyjadril aj francúzsky prezident François Hollande, keď pripustil, že išlo zjavne o útok „teroristickej povahy“. Prezident ďalej uviedol, že výnimočný stav, vyhlásený v dôsledku novembrových teroristických útokov v Paríži, ktorý mal byť ukončený 26. júla, bude predĺžený o ďalšie tri mesiace. Podľa médií aj úradov zachvátili blízke okolie krvavého incidentu chaos a panika. V uliciach mesta teraz hliadkuje zvýšený počet vojakov a policajtov.

    K teroristickému útoku v Nice sa postupne vyjadrujú aj francúzski politici. „Francúzsko je zarmútené a plače. Zostávame však silní a odhodlaní bez ohľadu na fanatikov, ktorí nás v Nice tak zasiahli,“ napísal prezident Hollande. „Hlboké emócie a smútok,“ vyjadril na svojom Twitteri aj jeho predchodca v prezidentskom úrade Nicolas Sarkozy. Vodkyňa Národného frontu Marine Le Penová potom okrem solidarity s obeťami vyzvala na boj proti islamskému fundamentalizmu.

    Merkelová: Nemecko stojí po boku francúzskych priateľov

    Útok v Nice odsúdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vyjadrila solidaritu s Francúzskom a zdôraznila, že Nemecko stojí po boku francúzskych priateľov v boji proti terorizmu.

    Reagoval aj starosta Londýna Sadiq Khan: „Som hlboko zasiahnutý príšerným útokom v Nice. Londýn je vo vašom zármutku a v spoločnom odhodlaní zastaviť terorizmus s vami,“ uviedol.  

    Taliansko sprísňuje kontroly na hraniciach s Francúzskom

    Taliansko posilňuje kontroly na hraničných priechodoch s Francúzskom. Týka sa to nielen cestného, ale aj železničného spojenia. Oznámil to taliansky minister vnútra Angelino Alfano.

    Spravodajca Českého rozhlasu vo Francúzsku upozornil, že v súvislosti s útokom môže byť zrušená piatková etapa Tour de France.

    - Reklama -