AKTUÁLNE Tuniský terorista zmasakroval kamiónom vo Francúzsku vyše 80 ľudí

    0
    Kamión, ktorý použil terorista v Nice. Na zábere je zachytený aj zásah policajtov. (Autor: Reprofoto: Twitter)

    K incidentu došlo na slávnej promenáde Promenade des Anglais v meste Nice na juhu Francúzska. Z miesta hlásia podľa spravodajskej stanice BBC odvolávajúcej sa na viaceré francúzske médiá mnohých, pravdepodobne až desiatky mŕtvych. K útoku malo dôjsť vo chvíli, keď zhromaždení  ľudia čakali na ohňostroj, ktorý sa práve začínal. Najnovšie údaje však hovoria prinajmenšom o 80 mŕtvych. Minimálne 60 ďalších je zranených, z toho 18 ťažko.

    Incident Humbert z prefektúry Alpes-Maritimes označil za zločinný útok. Počas neho údajne zazneli aj výstrely, nie je však zrejmé, či ich vypálili ľudia v nákladnom aute alebo polícia. Vodiča kamióna však muži zákona zneškodnili. Do médií prenikli informácie, že vodič by mal byť medzi mŕtvymi. O mužových motívoch nemôžeme zatiaľ poskytnúť žiadne informácie,“ uviedol pre televíziu BFM hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henri Brandet. V kamióne, ktorý narazil do davu oslavujúcich Francúzov, sa údajne nachádzali zbrane vrátane pušiek a granátov, informuje Le Figaro

    V šialenej rýchlosti

    Kamión vraj vletel medzi ľudí v obrovskej rýchlosti, čo vysvetľuje tak enormne vysoký počet obetí, informuje na svojom webe ČT24. Zástupca prefekta Sébastien Humbert uviedol, že vodič nákladiaka prešiel po rušnej promenáde Promenade des Anglais vysokou rýchlosťou úsek dlhý asi 100 metrov a zrazil množstvo ľudí.

    Kamión, ktorý použil terorista. Na zábere je zachytený aj zásah policajtov.

     

    Francúzsky Tunisan

    Útočník mal podľa najnovších informácií 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité: francúzsko-tuniské občianstvo. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že identifikácia zločinca ešte prebiehaSme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom,“ dodal minister, ktorého citovala agentúra AP. 

    Vedenie mesta Nice obyvateľom nariadilo, aby sa zdržovali vo vnútri budov a pokiaľ možno aj mimo centra. Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že útok v Nice je nepopierateľne teroristickej povahy. Zvolal zároveň zasadnutie krízového štábu v Elyzejskom paláci, na miesto útoku má namierené aj minister vnútra  Bernard Cazaneuve. Len včera pritom z Francúzska prišlo vyhlásenie, že plánujú zrušiť výnimočný stav v krajine už k 26. júlu. Ten trval od teroristických útokov v Paríži a bol predĺžený dokonca dvakrát.

    Viac sme o tom písali TU.

    Chaos a panika

    Rovnako ako po novembrových útokoch v Paríži,  aj v Nice odvážali taxíky ľudí domov zadarmo. V meste zavládli chaos a panika. Starosta mesta Nice Christian Estrosi obyvateľov vyzval, aby sa zdržovali vo vnútri budov a pokiaľ možno aj mimo centra. 

    Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým. Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu,“ vyhlásil počas prebiehajúceho samitu slovenský premiér. Zároveň priblížil, že od incidentu je v kontakte so slovenským veľvyslanectvom vo Francúzsku, ako aj so slovenskými bezpečnostnými zložkami.

    Pomoc pre Slovákov

    V noci komunikoval aj so Slovenskou informačnou službou. Budú prijaté opatrenia, ktoré robíme v súvislosti s podobnými útokmi. Rovnako ministerstvo vnútra je pripravené poskytnúť pre tých ľudí, ktorí sú v Nice a v okolí, aj leteckú prepravu,“ avizoval Fico. Premiér predpokladá, že aj svetoví lídri na samite budú tvrdšie reagovať na terorizmus vo svete.  Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov nielen Európou, ale aj celým svetom, pretože útoky sa objavujú vo všetkých kútoch sveta,“ skonštatoval Fico.

    Panika v meste Nice po útoku

    Situácia v Nice po útoku

    Po útokoch zavládol v meste chaos

    Autor: mš, sla, TASR

    - Reklama -