Španielsko je naďalej bez vlády. Premiérovi Rajoyovi dal po stretnutí košom šéf opozičných socialistov

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)

    Šéf opozičných socialistov Pedro Sánchez totiž včera po stretnutí s Rajoyom v Madride vyhlásil, že poslanci jeho strany by v parlamente hlasovali proti potvrdeniu úradujúceho predsedu španielskej vlády vo funkcii.

    Hoci sa Rajoy nevzdáva a aj včera vyhlásil, že chce vládnuť a prijímať rozhodnutia, zatiaľ nepotvrdil, či vôbec bude kandidovať za premiéra, ak bude na obzore jeho osobný neúspech. Patovú situáciu, ktorá nastala na španielskej politickej scéne už pri riadnych voľbách vlani v decembri, predčasné voľby po šiestich mesiacoch nevyriešili.

    Najviac hlasov získala opäť Rajoyova konzervatívna PP, ktorá obsadí 137 kresiel v 350-člennom parlamente, čím si oproti decembru 2015 polepšila o 14 mandátov. Ľudovcom to však naďalej nestačí na vytvorenie jednofarebnej vlády.

    Záujem o spoločné vládnutie s ľudovcami, ktorých pozíciu v posledných rokoch oslabili početné škandály, sa naďalej drží v medziach. Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), ktorá získala na sklonku júna 85 kresiel, čo je o päť menej než vlani v decembri, už počas volebnej kampane vylúčila koalíciu s PP.

    Rajoyovi sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť o užitočnosti vstupu do koalície s PP ani radikálnu ľavicovú alianciu Unidos Podemos (Zjednotení môžeme) so ziskom 71 kresiel, ani centristickú stranu Ciudadanos (Občania), ktorá si so ziskom 32 kresiel oproti vlaňajšku pohoršila o osem poslaneckých mandátov. Keďže Ciudadanos naznačili, že by sa pri hlasovaní o Rajoyovi mohli zdržať hlasovania, úradujúcemu premiérovi by pomohlo, ak by tak učinili aj socialisti. Či sa mu o tom podarí presvedčiť vedenie PSOE, to ukáže možno už blízka budúcnosť.

    - Reklama -