Vláde zotne hlavu Danko. Úplne bez milosti, myslí si exminister práce Kaník

0
Ľudovít Kaník (Autor: TASR)

Nezdá sa, že by sa vám chcelo odísť z politiky, vyjadrujete sa neustále k súčasným témam, zúčastňujete sa protestov…

Keď človek nie je v parlamente, tak to neznamená, že človek nie je v politike. Situácia je teraz taká, že v parlamente chýba veľká časť stredopravého politického spektra, čoho následkom je, že protesty síce sú, ale u ľudí to nevzbudzuje pocit, že existuje alternatíva, ktorá by mohla prevziať moc. Ja som od začiatku, ako sme založili stranu Demokrati Slovenska hovoril, že to nie je projekt pre voľby, ktoré máme za sebou, ale že ide o rozbeh dlhodobého projektu, ktorý má ambíciu osloviť ľudí, ktorí niekedy volili SDKÚ, a ktorí sú spoločenstvom tolerantných konzervatívcov aj tolerantných liberálov, ktorí sa nevyhraňujú voči sebe a ktorí nepovažujú za kľúčový spor konzervativizmu a liberalizmu, ale skôr spor medzi stredopravým konzervatívno-liberálnym a proti tomu stojacim ľavicovým spektrom. To je kľúčový spor, ktorý sa má viesť. Našu stranu chceme budovať ďalej a je jasné, že reagujem na všetky politické pohyby, aj keď teraz som len občan, ktorý sa angažuje a zaujíma o politiku. 

Kto je okrem vás v tejto strane? Koľko máte členov?

Nemáme ich veľa. Teraz je chuť ľudí zapájať sa do straníckeho života nízka. Reálne máme asi sto ľudí, ktorí podpísali prihlášky. Máme to však rozhodené po celom Slovensku, pričom máme ešte asi 2,5-tisíc sympatizantov, ktorí s nami súhlasia a s ktorými komunikujeme a posielame si podnety.

Neočakávate, že sa však stanete novou SDKÚ. Asi si netrúfate na 17 percent…

Pozrime sa na to inak. Žiaľbohu, dnes ešte stále prevažuje na pravicovej scéne chybná ideová cesta, ktorá znamená, že nové projekty vznikajú s predstavou, že tí noví sú tí, ktorí spasia pravicový svet a za nimi  pôjde 17, 20 – 30 percent voličov. Všetci by si skôr mali začať uvedomovať, že to tak nikdy nebude. My sa snažíme prispieť  k spojeniu pravicových sí, lebo to je jediná cesta, ktorá môže priniesť pravicovým stranám úspech. Nemáme ambíciu, že my by sme mali byť tí, ktorí to spoja. Nemáme na to momentálne silu. Ale chceme k tomu prispieť a podporiť to. Nedá sa totiž uspieť nijak inak, než tak, že dôjde k veľkej dohode, ku kompromisu, ktorá vystrieda rivalitu stredopravých politických strán a ktorá následne nahradí ten štvorzlepenec, čo nám dnes vládne. Pretože to je naozaj katastrofa.

S kým by ste túto dohodu uzavierali? Hovorí sa často o strane trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, v zákulisí sa hovorí o možnej strane prezidenta Andreja Kisku, tiež sa pošuškáva o iných projektoch…

So všetkými, ktorí budú podobne uvažovať a zdieľať stredopravé hodnoty. Môžu to byť všetci títo menovaní, ale aj mnohí ďalší. Inak vzniknú len ďalšie subjekty s podporou zhruba 10 %. Spájanie síl je nevyhnutné. Aj posledné prieskumy ukázali, že ľudia na jednej strane jednoznačne súhlasia s tým, že Kaliňák by mal odísť, ale pritom iba 35 percent ľudí podporuje protesty organizované SaS a OĽaNO a ešte menší počet si želá, aby koaliční partneri opustili Smer a spôsobili pád vlády. Je to tak preto, lebo ľudia nevidia alternatívu. Vie sa, že OĽaNO dokáže spraviť dobrý protest, ľudia však neveria, že OĽaNO a SaS dokážu zodpovedne vládnuť. OĽaNO aj SaS  sú pritom veľmi dôležité na to, aby tu došlo k nejakej zmene, nestačia však na to sami. Ak teda aj SaS, aj OĽaNO, aj tí, ktorých ste spomínali, plus ďalší, budú ochotní spájať sily s ostatnými, tak to vytvorí spoločný pohyb smerom k tomu, aby ľudia uverili, že ide o zoskupenie ľudí, ktoré nielen protestuje a kričí, ale dokáže spolupracovať a aj má víziu, ako spravovať štát.

Rokujete s niekým z menovaných?

Príležitostne sa rozprávame, ale nekonajú sa žiadne oficiálne rokovania. Nemyslím si, že je to zrelé, chce to istý čas a kvas. Nesnažím sa tlačiť na pílu ani necítim, že by som mal na to nejaký mandát. Len hovorím svoje názory. Ja nie som dôležitý. Dôležitá je myšlienka. 

Ako ste spomenuli, väčšina ľudí chce odchod Kaliňáka, ale iba menšina podporuje protesty. Je zrejmé, že voliči Smeru a SNS, ktorí fluktujú medzi sebou, cítia k SaS a OĽaNO odpor. Myslíte si, že k vám by cítili menší odpor, či dokonca k vám dokázali prejsť?

Určite si to nemyslím. Ale ak  si niekto v iných stranách myslí, že so stranou, ktorá sa definuje ako pravicová, útočí na Smer, získa voličov Smeru, tak to je veľmi naivná predstava. Nikdy sa to nestane, alebo vo veľmi zanedbateľnom množstve.  SNS dnes preberá voličov Smeru, lebo SNS neútočí na Smer, naopak, je jeho partnerom. Útočí na pravicu alebo opozičné strany. Je to prirodzené, že dochádza k presunu, keďže voliči Smeru už tiež vidia, že to presiahlo všetky medze a že Smer z politiky spravil len pláštik pre krytie mafiánskeho  spravovania krajiny. Časť ich voličov prejde k SNS a časť ku Kotlebovi. Nikdy sa však nestane, že prejdú  napravo od stredu. My, opozícia, môžeme osloviť voličov, ktorí vždy volili pravicu. To môže byť polovica či nadpolovičná väčšina voličov. Problém však je, že sú rozdelení do malých voličských skupín, lebo je tu veľa malých stredopravých strán.

Takže hovoríme o voličoch SaS, OĽaNO, Siete a možno nejakých, čo nevolili…

Hovoríme tiež o bývalých voličoch SDKÚ, voličoch KDH, Šance, Skoku a ďalších stredopravých strán.

Pred voľbami ste vyjadrili podporu SaS. Prečo by oni mali mať záujem o nejaké združovanie sa, keď sú najsilnejšou pravicovou stranou a v podstate získavajú preferencie bývalej SDKÚ?

Pretože sami nebudú mať dosť síl na zostavenie vlády a zostanú len v opozícii. Hlasy a preferencie získali z veľkej časti preto, lebo ľudia nemajú čo iné voliť. Aj my sme ich podporili preto, lebo programovo bola najbližšia z tohto priestoru. Je to však dočasná záležitosť. Ak by si predstavitelia SaS mysleli, že budú mať v budúcnosti 15 – 16 percent, tak asi budú sklamaní. SaS sama seba definuje ako liberálnu stranu, ktorá zaberá iba časť politického spektra. Určite však je nevyhnutnou súčasťou budúcej stredopravej vlády. To, o čom hovorím, je projekt podobný bývalému SDK, ktoré porazilo Mečiara. Liberálna DÚ sa vtedy dohodla s konzervatívnym KDH a s občianskou Demokratickou stranou, vytvorili predvolebnú koalíciu a porazili Mečiara. Niečo podobné treba vytvoriť znova, poraziť Fica aj Danka a  zostaviť vládu.

Ak niekto ešte dnes pokračuje v úvahe, že Fica by mohla nahradiť nejaká vláda z SNS, SaS, OĽaNO a, nebodaj, Sme rodina, tak práve tomuto ľudia nedôverujú a preto nevidia reálnu alternatívu.

Ak nakoniec dôjde k spájaniu stredopravých síl, bude vás takéto zoskupenie potrebovať? Vaša DS ma také malé preferencie, že fakticky sa ani neukazuje v prieskumoch. Nejde v prípade DS teda o projekt, ktorý vám jednoducho má zabezpečiť miesto v politike?

V prieskumoch sa nevyskytujeme aj preto, lebo mnohí ľudia po voľbách majú pocit, že sme splynuli so saskou. Aspoň viac takých otázok a vyjadrení som dostal od ľudí. Čo, samozrejme, nie je pravda. To je jeden z aspektov.

Zároveň musím povedať, že vôbec nejde o mňa. Ja tam vôbec nemusím byť. Ja len hovorím, čo považujem za správnu a jedinú úspešnú cestu pre pravicu, pričom ja na tejto ceste vôbec nemusím osobne participovať. Môžem pomôcť, aby vznikla, ale budem veľmi rád, keď budem nahradený inými ľudmi, ktorí budú mať ten istý pohľad na vec a budú schopní túto cestu presadzovať. Veľmi rád ustúpim do najúzadnejšieho úzadia, lebo to nie je o tom, že to potrebujem, ale nechce sa mi prizerať, ako táto krajina čoraz viac upadá do blata. Svojho času som priniesol a realizoval veľké reformy, ktoré posúvali Slovensko výrazne dopredu. Rád by som bol, keby sme sa vrátili na túto cestu. Mame pripravenú revolučnú a zároveň reálnu a uskutočniteľnú zmenu daňového systému, ktorá by radikálne znížila daňové zaťaženie a zvýšil platy všetkým zamestnancom. Na tom chcem pracovať. 

Takže človek má veriť tomu, že to vnímate ako občiansku a verejnú povinnosť?

Snažím sa robiť to, čo je správne. Mňa to baví.  Rád robím správne veci. Nič iné za tým nehľadám. Mohol by som sa na to vykašľať ako plno iných ľudí. Žiadnu povinnosť nikto z nás nemá. Je to len o tom, či chceme, alebo nechceme niečím prispieť.

Myslíte si, že by vás ako osobu ľudia v politike chceli?

Niektorí áno, niektorí nie. Keď ste politik, tak máte nepriateľov aj priaznivcov. Churchill povedal: Máte nepriateľov? Skvelé, to dokazuje, že ste sa za niečo v živote postavili. Politik, ktorý nemá odporcov a nepriateľov, je bezfarebný, nulový a falošný.

V súvislosti s kauzou Bašternák ste organizovali protest na Námestí SNP v Bratislave, neprišlo tam veľa ľudí…

Asi dvesto.

Na fotkách to vyzeralo, že ich tam bolo asi desať.

Na fotkách… Mali sme svojím spôsobom aj trošku smolu, lebo v tom čase bolo na námestí 38 stupňov, slnko pálilo, ľudia sa prirodzene snažili byť naboku v tieni, pričom pod tou tribúnou boli naozaj len tí, ktorí vydržali na slnku stáť. Je pravdou, že ľudí tam bolo málo, ale lepšie bolo pokúsiť sa niečo spraviť než ľutovať, že sme neurobili nič. My sme ten protest zvolali skôr, ako boli zvolané protesty pred Bonaparte. Schválne sme ho následne presunuli na štvrtok, pretože prvé informácie, ktoré som mal od Richarda Sulíka, boli také, že oni neboli rozhodnutí organizovať protest a my sme boli presvedčení, že je ho treba  organizovať, lebo to, čo vyšlo na povrch, presiahlo všetky medze. KDH tak isto ohlásilo protest, ktorý potom neuskutočnilo. 

Pozývali sme  všetkých opozičných demokratických poslancov. Aj mimoparlamentné strany. Ja protesty  nepovažujem za rivalitu, za súťaž.. Všetkým nám ide o jednu vec, a preto aj chodím na tieto protesty.

Kotleba sa dostal do parlamentu. Objavujú sa teraz názory, že fakticky už nebude možné zostaviť pravicovú vládu, pokiaľ bude ĽS NS v parlamente. Nemôžeme preto skôr očakávať len pravicovo-ľavicové koalície na nemecký a rakúsky spôsob?

Aj na toto platí, o čom sme už hovorili. Keď vznikne a vyprofiluje sa nástupca v SDKÚ, pokiaľ sa zmodernizuje KDH, neuzavrie sa do seba a nedá sa cestou vyhraňovania sa voči opozičným stranám a naopak, vyhraní sa voči ľavici, a pokiaľ sa tieto subjekty vydajú cestou spolupráce, tak vedia zostaviť stredopravú vládu. Potom by vôbec nebolo dôležité, či Kotleba má osem alebo 12 percent, lebo bude v opozícii.V každej európskej krajine existuje takáto alebo horšia strana, často s vyššou podporou a preferenciami a napriek tomu tam vládnu demokratické strany, pričom podľa mňa to je možné aj na Slovensku.

Keď sa bavíme o možnosti pravo-ľavej vlády, tak tá by bola možná, ale iba keby tu existovala slušná ľavicová strana a nie strana, ktorá vyhodnotila politiku ako ideálny spôsob, ako sa dostať ku kontrole finančných zdrojov krajiny, ku kontrole polície a prokuratúry tak, aby kriminálna činnosť vykonávaná blízkymi ľuďmi alebo členmi vlád nebola vyšetrená. To nie je ľavicová strana, ale mafia a s ňou nemá byť akákoľvek slušná strana vo vláde.

Ako je podľa vás možné, že napriek závažným obvineniam a dokonca aj vnútrostraníckej kritike v Smere Kaliňák neodstúpil ani nebol odvolaný?

Je to najarogantnejší výsmech občanom do tváre. Je nad slnko jasné, že ide o kriminálnu činnosť, ktorú kryje alebo sa jej priamo zúčastňuje. Dvanásť miliónov eur predsa nikto v hotovosti nezaplatí. A už len samotné vyjadrenie Kaliňáka by v každej krajine stačilo, aby odstúpil. Problém je v tom, že podľa môjho názoru Robert Fico a jeho ďalší blízki sa obávajú, že keby Kaliňák odstúpil a dosadili by tam akéhokoľvek lojálneho človeka, tak nebude toho typu, aby dokázal ustrážiť, že sa nevyšetria desiatky až stovky káuz, ktoré boli zametené pod koberec, lebo smerujú k funkcionárom Smeru od regiónov až po Bratislavu. Tým by sa odkrylo kriminálne pozadie tejto strany. Z tohto dôvodu je naďalej Kaliňák šéf tejto politickej ochranky.

Preto by mala opozícia žiadať, aby premiér Fico, ktorý si prenajíma byt od človeka, ktorý je podozrivý z obrovskej daňovej trestnej činnosti, by mal ako prvú vec verejnosti ukázať nájomnú zmluvu. Tá sa však dá vyfabrikovať veľmi ľahko. Omnoho dôležitejšie je, aby ukázal platobné príkazy, ktorými by dokázal, že platil nájom za tento byt. Ja sa však obávam, že tieto príkazy nevie ukázať, keďže zrejme nájom neplatí. To by znamenalo, že byt v skutočnosti patrí jemu a je súčasťou podielu na koristi z nelegálnych príjmov, ktorú si rozdeľuje táto skupina.

Robí podľa vás Kaliňák ochrankára aj Bélovi Bugárovi, ktorý sa Kaliňáka zastal o dosť viac, ako by mnohí očakávali?

Veľmi správna otázka. Je svätá pravda, že robil absolútnu nadprácu, ktorá sa len veľmi ťažko vysvetľuje akousi politickou povinnosťou vyplývajúcou z toho, že sú spolu v koalícii. Zrejme čas ukáže skôr či neskôr, čo sa za tým skrýva.

Pravicová koalícia by potrebovala účasť maďarskej strany, či už by to bol Most alebo eventuálne spojenie Mostu a SMK, predsedom ktorého by pravdepodobne bol Bugár. Dnes sú však medzi Bugárom a Sulíkom, ale najmä medzi Bugárom a Matovičom také animozity, že koalíciu medzi nimi si je veľmi ťažké predstaviť…

Neviem, či bude Bugár predsedom maďarskej strany po tom, ako medzi ľuďmi, ktorí mu verili, spôsobil veľké rozčarovanie. Všetci vedia, že jediná záchrana pre Most je zlúčenie sa s SMK. Ilúzia o Moste, ktorému mnohí verili, sa rozplynula. Takže jediná šanca je opäť sa vrátiť k jednej maďarskej strane. Bugár možno nebude na jej čele a možno bude a bude naďalej bude vládnuť so Smerom, lebo v strane národnostnej menšiny je najdôležitejšie byť pri prerozdeľovaní zdrojov.

Ešte jedna otázka ku Kaliňákovi. Hovorí sa, že chce už len prečkať predsedníctvo Rady EÚ. To však úplne nezodpovedá tvrdeniu a nenahraditeľnom ochrankárovi v Smere. Vydrží podľa vás až do konca tejto vlády?

Nemyslím si, že táto vláda vydrží štyri roky. Či vydrží Kaliňák, o tom rozhodujú koaliční partneri. V konečnom dôsledku to bude Danko, kto tejto vláde zotne hlavu. Len čaká, pokým mu ešte narastú preferencie a poklesnú Smeru, a potom to spraví úplne bez milosti.

Okrem toho, že sa naďalej zapájate do politického diania, čo robíte po odchode z parlamentu?

Množstvo aktivít, ktorým som sa venoval aj predtým. Snažím sa teraz rozvíjať nejaké projekty v oblasti nehnuteľností. Mám realitnú kanceláriu, ktorej sa skôr tak strategicky venujem, lebo ona má svoj život. Venujem sa malému rodinnému biznisu v Banskej Štiavnici, ale tiež len strategicky. Tieto veci žijú svojím životom, majú svojich ľudí, ktorí ich riadia a ja im len pomáham.

Akú hodnotu má váš majetok?

Nikdy som to nespočítaval. Určite by to sklamalo nielen tých, ktorí si vedia vybájiť hocičo. Nič svetoborné to nie je.

Aká máte plány na leto?

Hmm… Žiadne veľmi konkrétne nemám. Ani dovolenku nemám naplánovanú, aj keď už začínam rozmýšľať, že niečo musím vymyslieť. Sú to skôr také ad hoc veci, že niečo s manželkou vymyslíme a vyrazíme. Zatiaľ dovolenkujem v Banskej Štiavnici.

- Reklama -