Polícia opäť uzavrela Kapitol, už druhýkrát za necelý týždeň

    0
    Protest hnutia Jar demokracie. Demonštranti pred sídlom amerického Kongresu vo Washingtone (Autor: SITA)

    Polícia zatkla troch mužov, keď zastavila ich auto asi dva bloky od Kapitolu, oznámila policajná šéfka Cathy Lanierová.

    Washingtonská policajná hovorkyňa Alice Kimová predtým uviedla, že polícia dostala krátko po 16.00 h miestneho času varovanie pred mužom so zbraňou pohybujúcim sa neďaleko armádnej základne Fort McNair v juhozápadnej časti Washingtonu ležiacej približne 2,4 kilometra južne od Kapitolu.

    Polícia následne sledovala jeho auto do tunela vedúceho pod pamätníkom National Mall. Keď auto vchádzalo do tunela, niekto vystrelil na policajtov “zo samopalu”, ako dodala Lanierová.

    Tretí na úteku

    Policajti streľbu neopätovali. “Boli práve uprostred preplneného tunela a v takejto situácii to neprichádzalo do úvahy,” vysvetlila Lanierová s tým, že zbraň zahodili páchatelia v tuneli, kde ju policajti našli. Polícia tam objavila aj veľké množstvo munície.

    Následne zatkla na mieste činu dvoch podozrivých a vzala ich do väzby. Tretí ušiel z miesta činu a spôsobil uzatvorenie okolia aj Kongresu. Po jeho zadržaní bola oblasť opäť sprístupnená.

    Polícia poslala o 16.20 h e-mail zamestnancom Kongresu, aby zatvorili a zamkli dvere a nepribližovali sa k vonkajším vchodom a oknám. Okolo 16.45 h cez amplióny oznámila, že všetko je v poriadku.

    Nervozita?

    Snemovňa reprezentantov aj Senát mali práve zasadnutia, pričom členovia snemovne hlasovali. Zákonodarcovia v Senáte sa vyjadrovali k prerokovávanej téme zo svojich miest v zasadacej sále.

    Turisti sedeli na balkóne pre návštevníkov Senátu a  očividne nevedeli o aktuálne sa odvíjajúcej situácii.

    Je to už druhýkrát za necelý týždeň, čo Kapitol uzavreli. V USA pritom vládne nervozita po nedávnych streleckých útokoch na policajtov.

    Minulý týždeň 8. júla americký Kapitol nakrátko uzavreli po správach, že žena so zbraňou sa pokúša vstúpiť do budovy. Ukázalo sa, že ide o falošný poplach.

    - Reklama -