Putinov najprísnejší zákon, ktorý má ochrániť Rusko. Už sa začal nárek

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Putin podpísal návrh zákona, ktorý vyvolal mnohé kontroverzie, už na konci júna. Jeho súčasťou sú totiž mnohé protiteroristické opatrenia a nové policajné právomoci, ktoré spomínajú na najsľubnejšiu éru KGB.

    „Ale jeden z najprehliadanejších aspektov zákona vyvoláva všeobecné pochybnosti a starosti: prísne obmedzenia aktivít náboženských skupín, najprv menších odnoží,“ píše RFE/RL. To ruským úradom umožní zatvárať nepohodlné náboženské osobnosti a potláčať náboženské komunity.

    „Ani jedno z týchto opatrení však nespĺňa medzinárodné štandardy ľudských práv a náboženských slobôd, nieto aby to spĺňalo zákony už existujúce,“ podotkol Thomas J. Reese z americkej Komisie pre medzinárodnú slobodu vyznania, čo je monitorovacia agentúra merajúca slobodu vyznania vo svete.

    Jednou z najkontroverznejších noviniek, ktorú zákon predstavuje, sú rozšírené právomoci bezpečnostných agentúr a povinnosť telefónnych spoločností uchovávať záznamy a umožňovať do nich prístup úradom. Zároveň však rozširuje právomoci úradov v boji proti „extrémistickým náboženským skupinám.

    Zákon tiež ukladá povinnosť všetkým členom náboženských skupín registrovať sa v oficiálnej organizácii a zároveň zakazuje organizovať náboženské stretnutia kdekoľvek, mimo na tento účel určenej budovy.

    Mormonská cirkev Ježiša Krista svätých posledných dní vydala minulý piatok vyhlásenie, v ktorom sa kriticky vyjadrila na adresu zákona. Ten podľa nej totiž bude brániť jej členom v misijnej činnosti, ktorá je jedným z jej základných stavebných kameňov.

    „Cirkev bude ctiť, dodržiavať a počúvať tento zákon,“ uviedla organizácia, ktorá má len v Rusku približne 23 000 členov. „Cirkev bude ďalej zákon aj jeho následky pre jej činnosť analyzovať a študovať.

    „Povinnosť každého veriaceho, mať zvláštne povolenie na šírenie svojej viery či rozdávanie náboženskej literatúry a materiálov mimo budovy viery, nie je len absurdná a urážlivá, ale tiež kladie základy pre masovú perzekúciu veriacich za porušovanie týchto ustanovení,“ napísal v otvorenom liste šéf ruských protestantov Sergei Ryakhovsky. „Zákon nás navracia do hanebnej minulosti.

    Celý text TU.

    - Reklama -