A TERAZ SI TO VYPIJETE Ako by som opísal Danka? Prázdna debna gitu, pustil sa do politikov bývalý novinár Gabriel

0
Gabriel, bývalý novinár. (Autor: pk)

Ako hodnotíte prácu súčasných slovenských politikov?

Pijú, kradnú, nič nerobia, skrátka to sú ideálni politici. Dajte radšej druhú otázku, táto je ťažká (smiech). Samozrejme, že robia to, čo sa od nich očakáva. Nakradnúť, čo sa dá, kým je čas, a potom s čistým štítom odísť. Robia svoju typickú politickú prácu. A nesmieme zabudnúť na jedno. Ešte si pamätám na 89. rok, keď prišiel prvý parlament a ako v ňom tí chlapci chodili vo vyťahaných svetroch a ošúchaných rifliach. Neprešlo vtedy ani prvé volebné obdobie, človeče, a už tam zrazu boli mercedesy a prišiel im zákaz, že nemôžu ísť dovnútra v „bahamkách“. To už boli vtedy poriadni frajeri. Dnes vytiahnu hocijakého politika zo Sniny, celý život chodí doma v teplákoch a opätkoch, a príde zrazu sem.

Čo je podľa vás pre Slovákov „najbolestivejším tŕňom v päte“?

Že politici kradnú. Viete, ako to bolo vo Švejkovi? Hašek v Dobrom vojakovi Švejkovi napísal: „Môžeš síce žrať, ale nesmieš pritom mľaskať.“

Dá sa toto prirovnanie aplikovať aj na parlament?

Áno, aj na parlament.

Aký máte názor na vládnu koalíciu?

Milujem na nich to, ako sa krásne dohodli (smiech).

V poslednom čase sa vlna kritiky zniesla aj na predsedu parlamentu Andreja Danka…

Zdá sa mi, že je trošku preafektovaný. Trochu mu to stúplo do hlavy. Tvári sa ako nejaký samaritán a všetci dobre vieme, z akého prostredia prišiel. Stále hovorí len: „Ja, ja, ja…“ Je to ako tá pesnička od Olympicu: „Já, já, já, jenom já…“ Charakterizoval by som ho takto: Je ako prázdna debna od gitu s nápisom lekvár.

Pán Danko apeluje na slušnosť v parlamente. Zakazuje v rokovacej sále rôzne vizuálne pomôcky, ako transparenty či tričká. Aký máte názor na takéto „umravňovanie“ národnej rady?

Parlament predsa nie je o tom, kto má drahšie sako alebo či tam niekto s transparentom príde alebo nepríde. Nie je to o tom, že nejaká pani poslankyňa má drahú kabelku, je to o obsahu. Počas prvého parlamentu, keď tam boli tí chlapci, prijímali na seba zložitú úlohu, pretože neboli profesionálni politici. Chodili v ošúchaných rifliach a roztrhaných teniskách a museli to zvládnuť. Dnes majú k dispozícii všetko a nerobia skoro nič.

Myslíte si, že Smer má ešte politickú budúcnosť?

Ťažko sa odchádza od koryta. Smutné je, že už tieto voľby ukázali, že Slovensko potrebuje nejakú zmenu, nové tváre. Tragédia je, že ich reprezentuje Kotleba, Kollár a Matovič.

Ako by ste zhodnotili prácu opozície?

To sú šašovia. Buď je to Kotleba, ktorého ja osobne vôbec nemusím, Matovič, ktorý je paranoidný blázon, či Sulík. Ten to má celé na háku a o Kollárovi škoda hovoriť.

- Reklama -