Popri Bašternákovi sa do povedomia dostáva ďalšie meno. Tentoraz ide o jeho obchodného partnera, ktorému vychádzajú štátne zákazky

    0
    Bašternák vlastní aj byt v komplexe Bonaparte v ktorom býva Robert Fico (Autor: Facebook, Alojz Hlina)

    Ivan Piterka je obchodný partner kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, s ktorým postavili bytový komplex Bonaparte. Bašternákovmu obchodnému partnerovi sa počas vlády Roberta Fica darilo. Zaujímavosťou je, že na tom istom poschodí, ako býva premiér, vlastní byt aj firma KA VECTOR. Jej zakladateľom je práve Piterka. Ako informujú Aktuality.sk, Piterkovi ide karta aj pri obchodovaní so štátom, hlavne prostredníctvom spoločnosti BSP Softwaredistribution, ktorá dodáva softvéry a počítačové licencie pre rôzne inštitúcie vrátane pošty, železníc či rezortov zdravotníctva a školstva.

    Síce je akcionárom spoločnosti Martin Šamaj, blízko k nej má aj už spomínaný Piterka. V roku 2008 ju napríklad zastupoval na valnom zhromaždení, neskôr sedel aj v dozornej rade. Podľa Centrálneho registra zmlúv získala spoločnosť BSP Softwaredistribution za vlády Fica zákazky od štátu v hodnote 27 miliónov eur a za vlády Ivety Radičovej za ďalších 6 miliónov eur.

    V roku 2012 bola spoločnosť BSP Softwaredistribution dodávateľom pre Microsofty, ktoré si objednal štát v hodnote za 86-tisíc eur. Táto licenčná zmluva sa predlžuje každé tri roky a pri predlžovaní v roku 2012 Aliancia Fair-play vyzvala vládu Ivety Radičovej, aby ju nepredĺžila, pretože je nevýhodná. Kritiku pridala aj strana Smer-SD. Nákup neprebehol formou súťaže, čo Úrad pre verejné obstarávanie ošetril krokom, že ministerstvá nemôžu nakupovať softvéry priamo. Minister financií Peter Kažimír v roku 2015 vypísal tender, ktorý opäť vyhrala spoločnosť BSP Softwaredistribution a do roku 2017 bude dodávať štátnym inštitúciám softvéry Microsoftu za 46 miliónov eur.

    Developer Piterka podnikal aj s ministrom financií Petrom Kažimírom, ktorý sa ale vyjadril, že s Piterkom už nepodniká ani s ním nie je v žiadnom kontakte. Nákupy licencií spoločnosti Microsoft a podpory k nim boli na základe zmluvy v štátnej správe centralizované a realizované formou prihlášok. V každej bola uvádzaná ako zmluvný predajca spoločnosť BSP Softwaredistribution. Menovaná spoločnosť potvrdila, že už desať rokov využíva právne služby Ivana Piterku a nevidí problém v tom, že developer podnikal s Kažimírom.


     

    - Reklama -