Lajčáka si dnes zobrali na paškál europoslanci. Nič mu nedarovali. Toto bolo na pretrase

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

     Členovia slovenskej vlády sú od pondelka do štvrtka vypočúvaní vo výboroch europarlamentu ohľadne programových priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Lajčák po skončení spoločnej tlačovej konferencie so šéfom výboru AFET Elmarom Brokom v rozhovore pre TASR potvrdil, že má dobrý pocit z toho, že aj keď téma rozširovania únie momentálne celkovo v EÚ a v jej členských štátoch nepatrí k najpopulárnejším, v europarlamente cítiť silnú podporu pre túto agendu.

    “Viacerí poslanci dali najavo, že tento proces je dôležitý a že je to aj otázka našej dôveryhodnosti,” upozornil Lajčák. Dodal, že všetci vystupujúci ocenili skutočnosť, že téma rozširovania patrí medzi priority slovenského predsedníctva. Poslanci sa podľa neho zaujímali, ako možno prekonať problémy, ktorým čelia kandidátske a ašpirantské krajiny. Nikto však nespochybnil dôležitosť tejto témy.

    Šéf slovenskej diplomacie priznal, že v dnešných diskusiách s europoslancami rezonovala tiež otázka brexitu tak, ako táto téma rezonuje vo všetkých rozhovoroch. Poslanci sa zaujímali, do akej miery brexit ovplyvní politiku rozširovania únie, a v tejto súvislosti sa pýtali aj na neformálny summit EÚ v Bratislave.

    Výmena na premiérskom poste v Británii, keď Davida Camerona od stredy nahradí doterajšia ministerka vnútra Theresa Mayová, podľa Lajčáka znamená, že sa urýchlil proces konsolidácie britskej politickej scény. Dodal, že táto výmena by nemala ovplyvniť bratislavský summit, ktorého prioritnou témou je budúcnosť EÚ bez Británie.

    “My sa musíme sústrediť na posolstvá, ktoré lídri z Bratislavy pošlú. Toto bude Európa netrpezlivo očakávať,” opísal situáciu Lajčák. V závere uviedol, že medzi citlivé témy v europarlamente patrí vnímanie Turecka, ktoré je kandidátskou krajinou, partnerom EÚ v celej sérii politík, avšak vzbudzuje obavy ohľadne svojho vnútropolitického vývoja.

    “Tam bolo cítiť, že tu poslanci majú rozdielne názory. Ja som zdôraznil, že je treba viesť dialóg, treba o veciach otvorene hovoriť a poukázať na problémy, ktoré treba riešiť,” povedal Lajčák. EP opakovane trvá na svojej pozícii, že neodsúhlasí liberalizáciu víz s Tureckom, kým táto krajina nesplní všetky podmienky, ktoré požaduje EÚ.

    - Reklama -