Cesta do Európy? Pätnásťtisíc eur, oblička, pečeň. Šialený biznis s deťmi a ženami

    0
    Na pobreží Líbye vyťahujú z mora mŕtve telá utečencov (Autor: SITA)

    Svedectvo ochotne poskytuje Atta Wehabrebi, pašerák pôvodom z Eritrey, ktorého chytila polícia v roku 2014. V súčasnosti stojí pred talianskym súdom a najavo vychádzajú hrozivé fakty. Wehabrebi napríklad uviedol, že utečenci, ktorí si nemôžu dovoliť cestu do Európy, ktorá vyjde asi na 15-tisíc eur, môžu predať niektorý zo svojich orgánov.

    Ako však Wehrabrebi uvádza, slovo môžu je nadnesené. Migrantov vraj často prevezú späť do Egypta, kde funguje sieť kliník na odoberanie orgánov alebo ich dokonca v Taliansku zabijú. Podľa jeho výpovede obete potom vhodia do vody alebo v prípade, že ide o Taliansko, pochovajú v hlbokých podzemných sicílskych šachtách.

    Odbyt Európa

    Orgány vraj zvyknú predávať aj v Európe. “Najčastejšími obeťami sú ženy a deti. Mimochodom, talianske charitatívne organizácie začiatkom roka informovali, že vlani v krajine bez stopy zmizlo viac ako 10 000 utečencov do osemnástich rokov,” uvádza MF Dnes.

    Podľa Globálnej iniciatívy pre boj s obchodovaním s ľuďmi sa najviac obchoduje s obličkami a pečeňou.

    Nakoľko sú Wehabrebiho svedectvá pravdivé, sa musí ešte preveriť, každopádne vďaka nemu už napríklad polícia rozbila skupinu, ktorá využívala cestovné pasy určené na likvidáciu práve na pašovanie utečencov. A dôkazy o Wehabrebiho slovách týkajúce sa predaja orgánov dokazujú aj nálezy vyplavených tiel. V apríli sa na plážach v Egypte napríklad objavili telá doslova rozkrájaných deviatich Somálčanov.

    - Reklama -