Vypadnite. Po návštevách z USA to v bývalom štáte ZSSR tlie. Bude “veselo”?

    0
    Protivládne protesty v Moldavsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vo svojom príhovore na samite NATO, ktorý sa konal v poľskom hlavnom meste 8. a 9. júla, Salar spomenul, že „hoci je Moldavsko z právneho hľadiska neutrálnym štátom, neznamená to, že nie je vystavené určitej forme nevojenskej konfrontácie”.

    „Propaganda, ekonomické opatrenia, nezáujem o riešenie konfliktu v Podnestersku a prítomnosť ruských vojsk sú pre nás neustálym zdrojom obáv,” uviedol moldavský politik na samite vo Varšave.

    „Žiadame vás, aby ste podporili našu iniciatívu na transformáciu vojenskej misie v Podnestersku v nadnárodnú civilnú misiu,” uviedol Salar. „Trváme tiež na tom, aby Ruská federácia dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a stiahla svoje vojská a vojenskú techniku z územia Moldavska,” dodal.

    Šéf moldavského ministerstva obrany na samite tiež prišiel s iniciatívou na vykonanie vojenských cvičení jednotiek NATO na teritóriu republiky Moldavsko v roku 2019. Podľa jeho slov by sa takáto iniciatíva mala stať „platformou pre nadviazanie ďalšej spolupráce a vytvorenie regionálneho výcvikového centra”.

    „Moldavská vláda urobí všetko, čo bude potrebné, aby sa stala spoľahlivým partnerom Severoatlantickej aliancie,” uviedol.

    Od začiatku tohto roka bolo v Moldavsku vykonaných hneď niekoľko spoločných vojenských cvičení s vojskami americkej armády. Krajinu navštívilo už 17 generálov a admirálov zo Spojených štátov, vrátane generála amerických ozbrojených síl v Európe Bena Hodgesa.

    - Reklama -