Počet nemeckých turistov v Maďarsku klesá – dôvodom je aj napätie pre utečencov

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: SITA)

    V Budapešti, pri jazere Balaton a vo vidieckych destináciách stúpa počet Rakúšanov, Slovákov a Čechov, súčasne však klesá počet Nemcov, uviedol predseda Zväzu maďarských hotelierov Ákos Niklai.

    Podľa jeho slov dôvodom je, že klasická nemecká klientela, ktorá desaťročia chodila na dovolenky do Maďarska, zostarla a jednoducho cestuje už menej. Citeľný je však aj vplyv toho, akým spôsobom Maďarsko rieši utečeneckú otázku.

    “Vlani na jeseň po negatívnych správach z Maďarska v zahraničných médiách bol merateľný prepad prichádzajúcich turistov,” dodal Niklai.

    Počítajú s Rusmi

    Podľa údajov Ústredného štatistického úradu (KSH) v apríli návštevnosť turistov z Británie stúpla oproti vlaňajšiemu aprílu o desať percent, z Česka o sedem a z USA o tri percentá, pritom v prípade Nemcov zaznamenali desaťpercentný prepad.

    Niklai poznamenal, že po poldruha roku bolo obnovené letecké spojenie balatonského letiska Sármellék s Moskvou, vďaka čomu sa všeobecne počíta s oživením záujmu ruských turistov.

    Prvý pravidelný spoj ruskej spoločnosti UTAir, ktorá bude do 6. novembra vypravovať k Balatonu lietadlá dvakrát týždenne, pristál v túto nedeľu.

    - Reklama -