Povstalci bojujúci za nezávislosť Západnej Sahary si zvolili nového vodcu

    0
    Muhammad Abdalazíz, vodca hnutia za nezávislosť Západnej Sahary, ktorý zomrel v máji 2016 (Autor: TASR)

    Brahím Ghálí (66) v oboch funkciách nahradil dlhoročného vodcu Muhammada Abdalazíza (68), ktorý zomrel koncom mája tohto roku na následky choroby. Na čele Frontu Polisario a republiky SADR stál od roku 1976. Voľba nového vodcu prebehla na mimoriadnom zjazde Polisaria, ktorý sa konal v utečeneckom tábore v západosaharskom pobrežnom meste Dachla.

    Podľa agentúry AP má novozvolený generálny tajomník blízko k Alžírsku, ktoré hnutie Polisario dlhodobo podporuje. Ghalí doposiaľ pôsobil ako veľvyslanec SADR v Alžírsku. Maroko pripojilo Západnú Saharu k svojmu územiu v 70. rokoch minulého storočia, keď sa z nej stiahlo Španielsko ako vtedajšia koloniálna mocnosť. Polisario, podporované Alžírskom a ďalšími africkými štátmi, bojuje za suverenitu Západnej Sahary a kontroluje zhruba 20 percent jej územia. Do roku 1991, keď OSN sprostredkovala prímerie, viedlo proti marockej prítomnosti partizánsku vojnu.

    Znepriatelené strany sa však ešte stále nedokázali dohodnúť na budúcnosti regiónu. Maroko nehodlá poskytnúť Západnej Sahare, ktorú oficiálne považuje za svoje južné provincie, viac než autonómiu. Oblasť Západnej Sahary je bohatá na fosfáty, pri pobreží sa môže nachádzať aj ropa a zemný plyn.

    - Reklama -