Sprísnenie majetkových priznaní politikov? Pozrite sa, na čom sa to opäť zaseklo

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Podľa Poliačika už viaceré strany zareagovali a poslali svojich zástupcov. Napriek tomu skupina ešte vytvorená nie je, v problematike sa chce totiž angažovať aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS). “Musíme sa dohodnúť, čo a ako. V priebehu leta sa s ním stretnem medzi štyrmi očami. Ide o to, aby neboli dve súbežné iniciatívy,” povedal Poliačik. Zákon treba podľa jeho slov zmeniť aj pre množstvo dier, ktoré právna norma má. “Aj majetkové priznania verejných funkcionárov sú nedostatočné,” povedal. Pripomenul, že k zmene zákona sa zaviazali viaceré strany.

    Novelou ústavného zákona o konflikte záujmov by chcel Poliačik dosiahnuť napríklad zmeny v trestoch, povinné podrobnejšie tlačivá majetkových priznaní, ktoré by umožnili lepšiu kontrolu majetku funkcionárov, ale aj možnosti odvolania sa na Ústavný súd SR. O sprísnení majetkových priznaní sa hovorí už roky. Pracovná skupina tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil. Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel. Na zmeny ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov.

    Pripravená novela mala sprísniť majetkové priznania tak, aby sa z nich dalo vyčítať, či si verejný funkcionár mohol na svoj majetok zarobiť výkonom svojej funkcie, alebo nie. Poliačik by chcel, aby nová pracovná skupina vychádzala z tejto verzie.

    - Reklama -