Európske elity nepoznajú hanbu, tvrdia portugalskí ľavičiari, ktorí kritizujú nové teplé miestečko bývalého šéfa Európskej komisie

    0
    José Manuel Barroso, ktorý v minulosti zastával aj funkciu portugalského premiéra, bude najnovšie predsedom (non-executive chairman) Goldman Sachs International, ale nebude zastávať výkonnú funkciu šéfa tejto londýnskej pobočky amerického bankového domu. Podľa informácií Financial Times má ísť o funkciu poradcu. Goldman Sachs tento rok americké ministerstvo spravodlivosti odsúdilo na zaplatenie piatich miliárd dolárov za úlohu, ktorú táto inštitúcia zohrala pri finančnej kríze z roku 2008.  
     
    Banka Goldman Sachs International so sídlom v Londýne si spoluprácu s bývalým šéfom EK pochvaľuje. „José Manuel Barroso do Goldman Sachs prináša výnimočný náhľad a skúsenosti vrátane detailného chápania Európy,“ tvrdia poprední predstavitelia americkej banky, Michael Sherwood a Richard Gnodde, v stanovisku, ktoré cituje portál Euractiv

    Stret záujmov 

    Zo spolupráce medzi Barrosom a Goldman Sachs nie je nadšená portugalská ľavica, ktorá tvrdí, že je to nehoráznosť. „Táto nominácia dokazuje, že európske elity, ktorých je Barroso súčasťou, nepoznajú hanbu,“ uviedol líder portugalského radikálneho Ľavicového bloku Pedro Filipe Soares. 
     
    Nominácia Barrosa pobúrila nielen portugalských ultraľavičiarov. Ozval sa aj francúzsky minister zahraničného obchodu Matthias Fekl, ktorý na Twitteri napísal: „Slúžiť zle ľuďom, slúžiť sám v Goldman Sachs: Barroso je obscénny predstaviteľ starej Európy, ktorú naša exekutíva zmení.“ Podľa Fekla je Barrosov ťah „škandalózny“.
     
    Francúzski eurosocialisti varujú, že funkcia v Goldman Sachs môže byť stretom záujmov. „Vyzývame na zmenu pravidiel, aby sa zabránilo menovaniu bývalých európskych komisárov, pretože tento systém otáčavých dverí silne pripomína konflikt záujmov,“ uviedli francúzski socialistickí europoslanci v spoločnom stanovisku. 
     
    Len pripomeňme, že José Manuel Barroso bol portugalským premiérom v rokoch 2002 až 2004 a následne stál na čele Európskej komisie až do roku 2014. 
     
    - Reklama -