Politológ vyzýva k zmene: Elity slúžia len samy sebe. Je to všade okolo vás

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    Úvodom sa Robejšek vyjadril k výsledku referenda o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii. Ľudia si odhlasovali odchod a Robejšek to vníma ako víťazstvo občianskej spoločnosti. „Vyhrala spoločnosť Veľkej Británie, a teda aj spoločnosti Európskej únie,“ povedal. Vodcu hnutia za vystúpenie Nigela Faragea a Borisa Johnsona označuje za tých, ktorí splnili svoju úlohu. „Keby ich nebolo, tak by napriek tomu bola anglická spoločnosť schopná povedať, že chce brexit. Oni boli schopní formulovať verejnú mienku,“ dodal.

    Farage aj Johnson teraz odchádzajú, odchádza aj premiér David Cameron. „Veľká Británia je spoločnosť, tí, o ktorých hovoríte, sú exoti. Je to servisný personál. Farage nemal so svojou stranou žiadnu perspektívu. On sám seba odstránil. A prial by som si, aby to tak bolo vždy, že keď niekto splní svoju úlohu, odíde. Títo ľudia formulovali niečo za spoločnosť, ale keby nebola britská spoločnosť pripravená odísť, nedosiahli by nič,“ povedal. Politici či médiá podľa neho nie sú dôležití. „Spoločnosť si poradí aj bez nás. Vyprodukuje iného vodcu,“ dodal s tým, že politici sú len servis. „Politici sa často považujú za niečo viac, ale oni sú fakt len slúžka,“ povedal.

    „Politici by mali oveľa menej konzultovať s lobistami, ale mali by svoje rozhodnutia ďaleko viac konzultovať s verejnosťou, napríklad prostredníctvom referend,“ povedal Robejšek. Vyhlásenie referenda vo Veľkej Británii tak považuje za správne. „Lož hrá svoju centrálnu rolu aj v usporiadanom demokratickom procese. Tajnosti, intrigy,“ spomenul Robejšek. Manipulácia patrí podľa neho k ľudskej existencii. „A o to mi ide, keď hovorím o prednosti referend. Tu sa totiž vybalansujú hraničné lži z oboch strán,“ dodal. „Masa ľudí je múdra tým, že všetky extrémy vyladí,“ spomenul napríklad hlúposť a premúdrenosť.

    „My nevieme, ktoré rozhodnutie je správne, ale dôležité je, aby bolo konsenzuálne, aby bolo väčšinové,“ podotkol k rozhodnutiu v referende. Tí, ktorí sa rozhodnú, nesú totiž dôsledky. „Keď sa spoločnosť rozhodne zle, lepšie znáša dôsledky,“ myslí si. Keď ľuďom nie ste schopní definovať otázku, nie je ešte určená k rozhodnutiu, myslí si.

    Zastupiteľská demokracia sa podľa Robejška stáva nefunkčnou. „Preto relatívne hlasno volám o zmenu. Vidím totiž, že elity sa správajú tak, že slúžia len samy sebe. Kam sa pozriete, pozorujete to,“ dodal.

    Záverom sa Robejšek vyjadril k rekonštrukcii Európskej únie. „Prial by som si pravý opak hesla viac Európy. Momentálne to však tak nevyzerá. Ide o redukciu európskej integračnej politiky, na čo Európa stačí, čo jej občania chcú a čo je užitočné,“ podotkol Robejšek. Európska únia má podľa neho zmysel ako zóna voľného obchodu. „Európska komisia by dávala zmysel len vtedy, ak by sa obmedzila iba na veci súvisiace so zónou voľného obchodu,“ dodal.

    Celé video nájdete TU.

    - Reklama -