Minister Gajdoš chce čerpať skúsenosti od Veľkej Británie

    0
    Generál Peter Gajdoš (Autor: Peter Števkov)

    “Hovorili sme spolu aj o návšteve britského ministra pre zálohy, ktorý má prísť v lete na Slovensko. Som presvedčený, že v oblasti aktívnych záloh môžeme od Veľkej Británie čerpať skúsenosti,” uviedol Gajdoš.

    Pripomenul, že táto téma je pre slovenský rezort obrany v súčasnosti jednou z priorít. Slovenský minister sa na stretnutí zároveň poďakoval za vyslanie britskej expertky do Ministerstva obrany SR, ktorá tam bude pôsobiť počas slovenského predsedníctva.

    Fallon na stretnutí ubezpečil Gajdoša, že brexit nebude mať žiadny vplyv na záväzky Spojeného kráľovstva voči Severoatlantickej aliancii.

    Kľúčová téma

    Okrem oficiálnych rokovaní na samite NATO má Gajdoš dnes a v sobotu (9. 7.) naplánované ďalšie stretnutia. Nemeckej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej chce okrem iného poďakovať aj za podporu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Okrem toho sa stretne s macedónskym ministrom obrany Zoranom Jolevským a srbským ministrom obrany Zoranom Djordjevičom.

    Na dvojdňovom samite NATO Slovensko zastupujú prezident Andrej Kiska, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim a stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek.

    Kľúčovou témou schôdzky je posilnenie bezpečnosti Aliancie rozmiestnením mnohonárodných práporov do pobaltských krajín a do Poľska. Účastníci samitu budú hovoriť aj o zlepšení kybernetickej obrany, pripravenosti na útoky balistickými raketami z územia mimo členských krajín NATO či o rozšírení úlohy Aliancie v centrálnom Stredomorí. Očakáva sa aj dohoda o pokračovaní vojenskej a finančnej podpory pre Afganistan a o posilnení spolupráce s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom.

    - Reklama -