Odvolávať budeme aj Žigu, Glváča atď., rozohnil sa Mihál. A k tomu ten Danko

0
Jozef Mihál. (Autor: TASR)

Ako sa pozeráte na neustále odkladanie či prerušovanie schôdzí v parlamente?

Pán Danko si zrejme neuvedomuje, čo robí, a myslí si, že takto s opozíciou vybabre, ale verte mi, že my vybabreme s ním, pretože sú pripravené návrhy na ďalšie mimoriadne schôdze, ktoré pán Danko bude musieť zvolať. Leto, neleto, prázdniny, neprázdniny. Keď chce takto kývať s opozíciou, tak robí zle sám sebe a koaličným poslancom, pretože budú musieť každý týždeň chodiť do parlamentu.

Plánujete teda mimoriadne schôdze aj na leto?

Určite áno. Pozrite sa, ten, kto to trošku sleduje, vie, že kandidátov na odvolávanie je nadmieru dosť. Či už je to napríklad pán minister Žiga, škandál, ktorý sa objavil ešte z čias, keď pôsobil v ministerstve životného prostredia. Problém má aj pán Glváč, ktorý sa intenzívne kamaráti a dovolenkuje s pánom Bašternákom. No a ďalší, a ďalší…

Takže máte takýto zoznam potenciálnych adeptov na odvolanie?

Áno, áno. Navyše ani ústava a ani rokovací poriadok nezabraňuje v tom, aby sme podali návrh na ďalšie mimoriadne schôdze k odvolávaniu tých, čo už odvolávaní sú. To znamená k premiérovi a k ministrovi vnútra.

Je takéto posúvanie schôdzí v parlamente obvyklý štandard?

V takomto rozmere to je neobvyklé. To, že vládna koalícia zablokovala mimoriadnu schôdzu, tak to novinka nie je. Včera (6. 7.) na tlačovke ste mohli vidieť záznam z vystúpenia pána Bugára, ktorý niekedy v roku 2012 alebo 2013 ostro kritizoval, keď bol vtedy v opozícii, že poslanci za stranu Smer takýmto spôsobom neotvorili, respektíve zablokovali schôdzu, na ktorej sa mal odvolávať minister spravodlivosti Borec. Dnes ako súčasť vládnej koalície robí presne to isté, čo vtedy tak ostro kritizoval. Ale to, že by naraz bežali, ale aj nebežali dve mimoriadne schôdze, to je unikát. No a keď na to príde, tak k tomu pridáme aj tretiu a štvrtú mimoriadnu schôdzu, ktorá zrejme bude tiež zablokovaná.

Dokedy si myslíte, že je možné, aby sa takto posúvali schôdze? Zrejme sa nedajú prekladať donekonečna…

Kde sa to skončí, to ja nedokážem odhadnúť, pretože ešte pred mesiacom som si myslel, že predseda Danko je schopný človek, ktorý ho dokáže riadiť a nebude si ho prisvojovať akoby to bola jeho chalupa. Musí rešpektovať to, že je tu aj opozícia, ktorá má síce málo práv, ale tie, ktoré má, musia byť rešpektované. Jedno z nich je aj právo na zvolávanie mimoriadnych schôdzí. To musí pán Danko prežiť a vstrebať. Pokiaľ toho nebude schopný, budú tu stále väčšie a väčšie zmeny.

Pamätáte si, ako za éry Pašku, tak zhruba v roku 2013/2014, pokiaľ tu ešte bol ako predseda parlamentu, dochádzalo k prehadzovaniu bodov v rámci schôdze. Tento bod sa preložil tak a tak, ten sa pozastavil, tam sa prerušila rozprava, inde bolo zase skrátené konanie. My sme počas rokovania schôdze ani netušili, čo nás čaká ďalej, pretože tie body boli také poprehadzované, že sa v tom fakt nikto nevyznal. No a to bolo v rámci schôdze. Teraz to pán Danko posunul na vyšší level, na vyššiu úroveň, pretože on takýmto spôsobom schôdzu prerušuje, otvára, pozastavuje a znovu prerušuje.

V poslednom čase sa znáša kritika ohľadom rétorických schopností pána Danka. Mal by podľa vás ako predseda parlamentu disponovať určitou rečníckou kultúrou?

Pozrite sa, mne by vôbec neprekážalo, že predseda parlamentu sa zrejme nenarodil s rečníckym talentom a že má problém so skloňovaním, slovosledom a vôbec so stavbou vety v slovenčine. To by mi naozaj neprekážalo. Je to také milé a bude to zrejme čím ďalej viac terčom rôznych posmešníkov. Pre mňa je kľúčové to, že pán Danko nezvláda pozíciu/rolu predsedu parlamentu. Ten je predsedom aj opozičných strán a v určitých chvíľach by mal zabudnúť na stranícke tričko a mal by byť tým prvým, ktorý rešpektuje ústavu a parlamentnú demokraciu. Mne jeho brbty a zlá slovenčina neprekážajú, ale prekáža mi, ako sa prejavuje ako šéf tejto inštitúcie. Podľa jeho želania by skrátka parlament v lete nemal rokovať. Lebo je predsedníctvo, budú tu nejaké akcie a nejakí poslanci sú odcestovaní. Ale takto to jednoducho nie je.

Parlament rokuje 365 dní v roku a pokiaľ sa opoziční poslanci v podobe najmenej 30 poslancov rozhodnú zvolať alebo iniciovať schôdzu s bodom odvolávania člena parlamentu alebo samotného premiéra, tak predseda parlamentu to skrátka musí rešpektovať. Nesmie hľadať rôzne obštrukcie a zámienky, aby tieto schôdze blokoval a presúval. To je neprípustné a je to porušovanie ústavy. 

- Reklama -