Prezident Kiska hovoril s kráľom Filipom. Na pretrase predsedníctvo aj brexit

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Prezident pripomenul, že ešte pred prijatím v Kráľovskom paláci absolvoval stretnutie so zahraničnými médiami a o 20.00 hod. spolu so šéfom belgickej diplomacie Didierom Reyndersom otvorí slávnostný koncert Slovenskej filharmónie v najprestížnejšom bruselskom kultúrnom centre Bozar na počesť slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

     “Stretnutie s kráľom Filipom bolo zaujímavé. Bol dobre informovaný o situácii na Slovensku, pýtal sa ma na nové politické strany, na situáciu ohľadom extrémizmu a diskutovali sme podrobne aj o prioritách nášho predsedníctva,” opísal prezident prijatie u kráľa. Dodal, že kráľ ho informoval o situácii v Bruseli po teroristických útokoch. Kiska pripomenul, že si všimol vysoký počet vojenských hliadok v centre mesta, podľa jeho slov je však správne byť v strehu, najmä keď teroristi v Bruseli predstavujú významnú hrozbu.

    Sme smutní

    Na otázku, či v Kráľovskom paláci hovorili aj o brexite, Kiska uviedol, že výsledok britského referenda “nás všetkých spravil smutnými”.

    “Ale dejiny nezastali, dejiny idú ďalej a teraz nám treba s chladnou hlavou uvažovať, ako vrátiť ľuďom dôveru v EÚ,” konštatoval Kiska.

    Prezident súhlasil s názorom, že dnes je “slovenský deň” v Bruseli, lebo okrem slávnostného koncertu bola v Rade EÚ sprístupnená polročná výstava znázorňujúca SR ako modernú a inovatívnu krajinu.

    “Predsedníctvo je jedna úžasná príležitosť odprezentovať našu krajinu ako krajinu fantastickej prírody, ale aj ako krajinu, kde vyrastajú úžasné nápady od lietajúceho auta cez fantastické softvéry a riešenia IT. Ja verím, že po týchto šesť mesiacov Slovensko bude viditeľnejšie,” zdôraznil prezident.

    Prezentácia slovenského umenia

    Na slávnostnom koncerte, ktorý sa začne o 20.00 h miestneho času, sa zúčastní viac ako 1 600 hostí – predstavitelia inštitúcií EÚ, diplomati, veľvyslanci a tiež komunita Slovákov pracujúcich v euroinštitúciách.

    Program galakoncertu obsahuje známe operné árie zo svetového repertoáru doplnené o diela slovenských skladateľov Eugena Suchoňa a Jána Cikkera, zakladajúcich osobností slovenskej národnej hudby.

    Za sprievodu orchestra a zboru Slovenskej filharmónie pod vedením zbormajstra Jozefa Chabroňa vystúpia osobnosti slovenského vokálneho umenia Jolana Fogašová, Pavol Bršlík a Štefan Kocán.

    - Reklama -