Pozor! Rusko vymiera

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    „Uzatváranie zdravotníckych a hygienických zariadení, likvidácia kúpeľnej starostlivosti aj rýchlej záchrannej služby,” to a oveľa viac sú podľa politického geografa Michaela Romancova dôsledky “katastrofálne podfinancovaného” ruského zdravotníctva.

    Podľa Rossijskej gazety pripadá 40 % všetkých úmrtí na občanov vo veku 25 až 64 rokov, pričom celé štyri pätiny z nich zomrú na neinfekčné ochorenia. Najväčším zabijakom sú kardiovaskulárne choroby a rakovina, ktoré spoločne s cukrovkou a ochoreniami dýchacích ciest môžu za 70 % úmrtí v krajine.

    Podľa riaditeľa Ústavu demografie Vysokej školy ekonomickej Anatolija Višnevského je však súčasný problém zavinený dlhodobým ničnerobením v zdravotníckom sektore. Ruské zdravotníctvo totiž zamrzlo niekedy v 60. rokoch a odvtedy sa v rámci riadenia chorôb veľmi ďaleko neposunulo, o čom okrem iného svedčí aj priemerný ruský vek úmrtia na rakovinu, ktorý sa v posledných rokoch nezvýšil zďaleka o toľko ako v západných krajinách.

    Ach, to zdravotníctvo

    Jedným z hlavných problémov ruského zdravotníctva je potom absencia prevencie ochorení, ktorá by mala byť súčasťou snáh štátneho sektoru zdravotníctvo podporiť. Je tiež nutné vedieť rozlíšiť rizikové faktory, ktorými je ohrozená takmer polovica všetkých obyvateľov.

    „Zdá sa to jednoduché – formovať u ľudí zdravý životný štýl. Lenže v podstate to znamená meniť návyky a princípy života ľudí v zrelom veku, čo nie je jednoduchá úloha,” povedal vedúci laboratória Štátneho výskumného centra pre preventívne lekárstvo Mechman Mamedov.

    Podľa neho je nutné spustiť celoplošnú kampaň, ktorej sa prostredníctvom médií, škôl či pracovísk podarí osloviť čo najširšiu verejnosť a vysvetliť im základy zdravého životného štýlu, ktoré zahŕňajú aj dostatok odpočinku. Je tiež potrebné zaviesť pravidelné preventívne lekárske prehliadky.

    „Systém by mal fungovať nepretržite počas piatich rokov, aby bol viditeľný trend v kvalite a dĺžke života ľudí v produktívnom veku. Pre zlepšenie demografickej situácie je potrebný systémový program na desať rokov,” dodal Mamedov.

    Celý text TU.

    - Reklama -