Brusel posvätil vznik európskej hraničnej stráže s 1500 členmi

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Na príkaz ministrov členských krajín EÚ bude môcť “rezervný tím rýchleho nasadenia” vyraziť do krajín v krízových situáciách. Bude pozostávať z prinajmenšom 1 500 osôb z krajín EÚ, ktoré budú schopné zasiahnuť do piatich dní od vydania rozkazu.

    “V okamihu, keď členský štát EÚ nezvláda neprimeraný tlak migrantov na svojej vonkajšej hranici a bude ohrozené fungovanie schengenského priestoru, nastúpi ako posila tím pohraničnej či pobrežnej stráže,” vysvetlil český europoslanec Jaromír Štětina. Z dohody však vypustili časť o tom, že bude túto jednotku možné do zasiahnutej krajiny vyslať aj bez jej súhlasu.

    Definitíva?

    “Ide o jasný signál, že Európska únia vie riešiť problémy, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany hraníc. V situácii, keď je potrebné nájsť zhodu viac ako dvadsiatich krajín, sa rýchlo podarilo nájsť efektívne riešenie,” dodal podľa iDnes europoslanec.

    Návrh sa prvýkrát v Európskom parlamente objavil už vlani v decembri, keď prešiel prvým čítaním. Europoslanci sa na ňom však teraz zhodli, a tak sa čaká už len na definitívne potvrdenie krajinami EÚ.

    Aj návrat

    Hoci nebude možné jednotku vyslať bez dovolenia cieľovej členskej krajiny, bude na základe dohody zvyšných krajín EÚ možné obmedziť jej prístup do schengenského priestoru.

    Súčasťou kompetencií novovzniknutej inštitúcie má byť aj pomoc s návratom migrantov, ktorí nemajú nárok na žiadosť o azyl, späť do tretích krajín.

    - Reklama -