Príbeh francúzskeho džihádistu: Chcel bojovať za IS, keď ho dostali v Turecku, pýta sa späť do vlasti

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

     Podľa tohto zdroja sa 23-ročný Francúz v roku 2013 v Sýrii pridal k oddielom islamistického Frontu an-Nusra a neskôr prešiel k jednotkám Islamského štátu (IS), v ktorého hierarchii sa rýchlo vypracoval z radového vojaka na organizátora tylového zabezpečenia.

    Tento džihádista je podozrivý z organizovania presunov financií určených pre IS a jeho bojové operácie, ale aj z verbovania dievčat a žien, z ktorých jedna sa stala medzičasom jeho manželkou. BFMTV uvádza, že práve rôznorodosť rolí, ktoré muž zohrával v IS, z neho robí “veľkú rybu” pre tajné služby. Mužovo meno sa nachádza na zozname najnebezpečnejších teroristov vypracovaného OSN. 

    Muž už dávnejšie kontaktoval francúzske úrady a oznámil, že sa chce vzdať, lebo “už neznesie týchto chorých z IS”. Uviedol tiež, že “francúzskym väzniciam dáva prednosť pred džihádistami,” informovala BFMTV.  

    V spoločnosti svojej rodiny, štyroch manželiek a siedmich detí ho nedávno zadržali na turecko-sýrskych hraniciach. Turecké úrady ho však odmietajú vydať do Francúzska s tým, že bude súdený v Turecku. V snahe zmeniť to si Francúz najal vo svojej vlasti advokáta. 

     Podľa BFMTV francúzske úrady chcú s tureckými rokovať aj o osude Francúzových detí, ktoré sa narodili na území Sýrie, ale v lokalitách ovládaných Islamským štátom, takže na ich meno nebol vydaný rodný list – z hľadiska zákonov sú bez štátnej príslušnosti. 

    Ak by turecké úrady súhlasili s ich vydaním do Francúzska, tamojšie úrady by ich umiestnili do dojčenských ústavov alebo náhradných rodín, prípadne ich časom zverili aj príbuzným ich rodičov.

    - Reklama -