Francúzi kvôli teroristom menia fungovanie tajných služieb. Vzorom sú Spojené štáty

    0
    Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)

    Jedným zo 40 návrhov je podľa agentúry DPA vytvorenie centrálnej protiteroristickej agentúry po vzore Národného protiteroristického centra (NCTC), ktoré vzniklo v USA po útokoch z 11. septembra 2001. Francúzska agentúra by podliehala priamo predsedovi vlády. Komisia odporúča tiež opatrenia na zlepšenie spolupráce medzi políciou a zložkami armády a zefektívnenie práce tajných služieb.

    Pri útokoch islamistov vo Francúzsku zomrelo v minulom roku 149 ľudí, z toho 130 v novembri v Paríži. Členovia výboru – jeho šéf, konzervatívec a bývalý sudca Georges Fenech, a socialista Sébastien Pietrasanta – kritizovali úrady, že extrémisti im boli známi. Pietrasanta poukázal na to, že napríklad vrah z parížskeho kóšer supermarketu Hyper Cacher sa vo väzení netajil radikálnymi postojmi, čo však nebolo zohľadnené pri jeho prepustení.

    Dvom kľúčovým páchateľom útokov sa podľa zistení výboru podarilo kvôli nefungujúcej spolupráci bezpečnostných zložiek európskych štátov dočasne unikať spravodlivosti. Belgické úrady nedoplnili do európskej databázy informácie o radikalizácii neskôr zadržaného Salaha Abdeslama, ktorému sa po novembrových koordinovaných útokoch v Paríži podarilo prejsť francúzskou kontrolou a dostať do Belgicka. Zabitý údajný strojca týchto útokov Abdelhamid Abaaoud mohol byť začiatkom minulého roka zatknutý v Aténach, keby belgické úrady informovali Grécko o protiteroristickom záťahu.

    Francúzsko má v súčasnosti šesť rôznych tajných služieb, ktoré podliehajú ministerstvám vnútra, obrany a ekonomickým rezortom. Nedostatočná komunikácia viedla podľa Fenecha k tomu, že sledovanie Saida Kouachiho, ktorý s bratom Cherifom zavraždil 7. januára 2015 v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí, bolo zrušené po tom, keď sa presťahoval z Paríža do mesta Remeš.

    Pietrasanta ocenil zásah bezpečnostných síl 13. novembra, ktorý bol “rýchly, efektívny a ukázal, že sme schopní pracovať spoločne”. Zároveň však spochybnil opodstatnenosť existencie troch rôznych zásahových jednotiek – polovojenskej GIGN a policajných RAID a BRI. Podľa Pietrasantu sa tiež ukázalo, že vyhlásenie výnimočného stavu po novembrových útokoch, ktorý stále platí, a nasadenie tisícov vojakov na ochranu škôl, synagóg, obchodných domov a iných citlivých miest malo len “obmedzený vplyv” na bezpečnosť. Vyšetrovacia komisia začala svoju prácu v polovici februára. Samotná správa, ktorá má 300 strán a ďalších asi 1000 tvoria protokoly z vypočúvania, bude zverejnená až na budúci týždeň. Fenech zdôraznil, že bola prijatá jednomyseľne a plnenie jej odporúčaní bude sledovať osobitný orgán.

    - Reklama -