Moslimka zažalovala Bavorsko. Štátu sa to však nepáči a má to tvrdú dohru

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Na fakulte práva Augsburgskej univerzity sa Aqilah Sandhuová stala zo dňa na deň hviezdou. K tomu, aby úspešne ukončila ročník, mala absolvovať prax na ozajstnom súde, tam jej však nedovolili do siene vstúpiť, lebo mala hidžáb. Moslimke sa rozhodnutie nepáčilo a štát zažalovala. 

    „Povedali mi, že náboženský odev alebo symboly môžu narušiť dôveru v náboženskej neutralite výkonu spravodlivosti,“ vyhlásila Sanduová. „Cítila som sa silne diskriminovaná a obmedzovaná vo výkone môjho praktického vyučovania,“ dodala mladá študentka, ktorej sa dotklo aj to, že bola diskriminovaná na základe vonkajšieho vzhľadu.

    Chce aj odškodné

    Nakoniec jej dal za pravdu aj súd v Bavorsku. Podľa denníka Independent sa sudca Bernhard Röthinger vyjadril, že zakázať jej náboženské oblečenie v práci nebolo legálne. Mladá moslimka si tiež nárokovala na odškodné 2000 eur.

    Minister spravodlivosti však vyhlásil, že bavorská vláda sa voči tomuto rozhodnutiu plánuje odvolať. Vyhlásil, že všetci účastníci súdnych konaní musia veriť v nezávislosť súdov a táto dôvera nesmie byť oslabená vzhľadom. Teda, všetci pracovníci na súde musia nosiť rovnošatu. 

    - Reklama -