Kaliňákov a Ficov skalp nestačia. Liberáli sa pustili aj do Danka

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    “Prekáža mi, že nám bolo zabránené v rokovaní o vyslovení nedôvery. Danko v poslaneckom sľube prisľúbil vernosť SR a že svoje povinnosti bude plniť v záujme jej občanov, dodržiavať ústavu a zákony. Podľa mňa však vážne ohrozil demokratické princípy a znemožnil poslancom vykonávať svoj mandát,” uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Zemanová. V podnete navrhuje, aby výbor odporučil Dankovi vzdať sa poslaneckého mandátu.

    Zemanovej sa nepáči, že predseda parlamentu prerušenie schôdze zdôvodnil transparentom Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), “ktorý ležal na zemi a nikomu nebránil v rokovaní. My hovoríme o rozkrádaní štátu a on o dvornej etikete a obliekaní poslancov”.

    Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) vyhlásila, že keď poslancom bránia hovoriť v parlamente, budú hovoriť v uliciach. Preto dnes organizujú ďalšie protesty za odvolanie Kaliňáka. Jeden bude v Bratislave a druhý v Košiciach. Práve na východe vystúpi aj asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič, ktorý vysvetlí, prečo si pozrel bankové účty Kaliňáka a exministra Jána Počiatka (Smer-SD).

    Schôdza ku Kaliňákovi sa začala vo štvrtok 30. júna. Danko ju však prerušil po tom, ako líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Bašternáka a Kaliňáka a s heslom Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne.

    Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil. Pokračovať bude v stredu (6. 7.).

    Predseda parlamentu na druhý deň povedal, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt. “Je veľmi dôležité zachovať demokraciu a možnosť diskusie. Nikto nechce popierať právo poslancov na názor, iniciovať návrhy zákonov, zvolávať mimoriadne schôdze. Igora Matoviča sme ale dôsledne upozornili, že jeho správanie spôsobuje napätie, ktoré môže vyústiť do fyzického konfliktu, že jeho pomôcky patria skôr do divadla a nie do NR SR. O tom všetkom sa zástupcovia OĽaNO-NOVA dozvedeli na grémiu. Ale prišla schôdza, kde Matovič opäť používal vizuály v rozpore so zákonom, nehovoriac o jeho oblečení a prejave,” povedal Danko.

    On ako predseda parlamentu šéfovi Obyčajných povedal, že dá transparent odniesť. “Na to mi poslanec Galko povedal, že tu bude konflikt a on do toho ide. Matovič by si ani nič iné neželal, len aby sa pre jeho politické záujmy bili upratovačky s poslancom Galkom. Toto hrozilo, hrozil nám medzinárodný škandál. Nepoznám štát, kde by sa poslanci pobili o vizuál,” povedal Danko.

    Galko túto verziu poprel. “Pán Danko povedal Matovičovi, aby transparent odstránil, čo on odmietol. Na to mu povedal, že ho dá odniesť násilím a že na to využije možnosti, ktoré má. Tak som sa Danka opýtal, či sa zbláznil, lebo príde k nejakému konfliktu. Taká je pravda,” dodal Galko. Danko na dnešnú tlačovú konferenciu SaS reagovať nechcel, keďže na to nevidí dôvod.

    - Reklama -