Dankovo ťaženie proti poslancom? O poriadok sa má postarať parlamentná stráž

    0
    Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

    Štvrtkovú mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia snažila vyjadriť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňakovi, stopol podpredseda národnej rady Béla Bugár, vraj na pokyn predsedu Andreja Danka. Viac sme o tom písali TU. Predseda národniarov potom požiadal Ústavnoprávny výbor NR SR o vypracovanie nového rokovacieho poriadku. „Ten bude hovoriť, že poslanec nemá ziapať, byť v tričku, točiť schôdzu na mobil a nosiť vizuály, ktoré patria do divadla. Kto nemá slovný argument, nevie diskutovať, vyvoláva emócie a konflikt. Ja ale chcem urobiť všetko pre to, aby sme za čias môjho predsedovania určili pravidlá na normálnu diskusiu,” uzavrel. Viac sme o tom písali TU.

    Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR bude zasadať dnes (4. 7.) a podľa informácií HNonline.sk by chcel Danko vynucovať dodržiavanie poriadku parlamentnými strážnikmi. Člen ústavnoprávneho výboru Peter Kresák vytvorenie strážnikov pripúšťa: „Aj podľa súčasného stavu má predsedajúci schôdze, ak niekto nezachováva minimálny štandard, právo ho vykázať. Na výkon tohto rozhodnutia je potrebné mať parlamentnú stráž. Predsedajúci schôdze nebude predsa sám niekoho fyzicky vytláčať zo sály,“ hovorí Kresák a dodáva, že vzniknú najskôr až po letnej parlamentnej prestávke.

    Parlamentnej polícií sú naklonení aj poslanci z iných koaličných strán, naopak opozícia s ňou má problém, nedokážu si predstaviť, ako by taký dohľad mohol fungovať.

    - Reklama -