Útoky Islamského štátu odhalené. Zatkli piatich členov. Do celej záležitosti je zapletný aj policajt

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Cieľom útokov islamistov mali byť šiitská mešita a objekt ministerstva vnútra. Podarilo sa odhaliť tri skupiny páchateľov. Jednu z nich tvoril kuvajtský policajt a dvaja občania tohto štátu na Arabskom polostrove. U oboch Kuvajťanov, ktorí sa k plánovaniu útokov priznali, sa našli dva samopaly kalašnikov a munícia.

    Druhá bunka sa skladala z kuvajtskej matky a jej syna, ktorých zadržali v Sýrii a deportovali späť do Kuvajtu. Syn prerušil inžinierske štúdium vo Veľkej Británii a pridal sa k IS po tom, čo jeho brat, bojujúci tiež v radoch islamistov, zahynul v boji, uviedlo ministerstvo vnútra.

    Zadržaný bol aj 18-ročný mladík, ktorý sa priznal k plánovaniu samovražedného útoku. Uskutočniť ho chcel v utorok, keď sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán. Ministerstvo vnútra nekonkretizovalo, kedy k zatknutiam došlo. Oznámilo však, že stále  pátra po ďalších dvoch podozrivých.

    V mešite v metropole Kuvajtu sa vlani 26. júna odpálili počas piatkových modlitieb saudskoarabský samovražedný atentátnik s väzbami na IS, pričom zabil 26 ľudí. V súvislosti s týmto útokom odsúdili na smrť jedného muža, ďalších osem dostalo tresty väzenia.

    - Reklama -