Nepokoje v Británii sa stupňujú. Počet trestných činov z nenávisti stúpol po referende o 500 percent

    0

    Celkový počet trestných činov z nenávisti, ktoré boli nahlásené na políciu len prostredníctvom policajného online portálu, dosiahol od oznámenia výsledkov referenda 331. Predsedníčka Národnej rady policajných veliteľov Sara Thorntonová upozornila, že pred referendom evidovali v priemere okolo 63 podobných trestných činov za týždeň.

    Nárast tohto typu trestných činov po referende potvrdzuje správy o prejavoch nenávisti najmä voči moslimom a Východoeurópanom. “Bola som šokovaná a znechutená niektorými prípadmi rasových prejavov proti prisťahovalcom, ktoré boli hlásené v priebehu tohto týždňa,” uviedla Thorntonová. Spresnila, že migranti hlásili najmä slovné útoky, negatívne poznámky na svoju adresu na sociálnych sieťach vrátane xenofóbnych výrazov, ale aj plagáty s protiprisťahovaleckou tematikou a v obmedzenom množstve aj priame fyzické útoky.

    V Británii sa už ozvali kritické hlasy, ktoré z tejto situácie obviňujú členov tábora žiadajúceho brexit, ktorí počas predreferendovej kampane svojimi slovami oživili xenofóbne a rasistické nálady v spoločnosti poukazovaním na to, že odchod Británie z EÚ pomôže zastaviť ilegálnu imigráciu. Tá v očiach mnohých Britov vytvára tlak na trh práce a sociálny sektor.

    Thorntonová upozornila, že všetky policajné stanice v Británii budú odteraz musieť predkladať týždenné údaje o trestných činov z nenávisti, aby bolo možné vytvoriť si ucelenejšiu predstavu o rozsahu tohto fenoménu.

    Touto otázkou sa na summite EÚ v Bruseli zaoberali tiež lídri členských krajín, ako aj britský parlament. Odchádzajúci britský premiér David Cameron v stredu prisľúbil, že sa zasadí za to, aby sa znížil počet trestných činov z nenávisti.

    - Reklama -