Rakúšania musia opakovať prezidentské voľby. Ako to vidia kancelár, minister vnútra a aktuálny prezident?

    0
    Rakúske prezidentské voľby. (Autor: Hans Štembera)

     Z tohto dôvodu sa tentoraz nebudú zverejňovať predbežné výsledky ani tzv. exit polly, teda prieskumy medzi voličmi po odovzdaní hlasu. Ako sa bude postupovať pri ďalších voľbách, sa rozhodne neskôr.

    Sobotka ďalej informoval, že v spolupráci s ministrom vnútra a straníckym kolegom Sebastianom Kurzom požiada o vyslanie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do tých volebných obvodov, kde došlo k nezrovnalostiam. Zatiaľ sa nechcel vyjadriť k otázke, či po náleze VfGH vyvodí voči zodpovedným osobám dôsledky.

    O termíne opakovaného druhého kola volieb hlavy štátu – uvažuje sa o septembri alebo októbri – rozhodne rakúska vláda na budúci týždeň. Následne bude rokovať s poslancami parlamentu. Sobotka odhaduje, že opakované voľby vyjdú na približne desať miliónov eur.

    Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Christian Kern vo svojom vyhlásení po oznámení rozhodnutia ústavného súdu uviedol, že verdikt treba vziať na vedomie. “Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie by nemalo byť dôvodom na emócie a obviňovanie,” konštatoval. Vyjadril nádej, že voľby sa zorganizujú rýchlo a volebná kampaň bude krátka. Kancelár vyzval občanov Rakúska, aby využili svoje volebné právo, “aj keď môže prevážiť volebná únava”.

    Rakúsky prezident Heinz Fischer nemá s rozhodnutím ústavného súdu problém. Dnes bol “veľmi dôležitý deň, pretože rakúska demokracia obstála v skúške”, uviedla hlava štátu vo vyhlásení pre médiá. Volebné právo sa však podľa neho musí “modernizovať”. Prezident si nemyslí, že dôvera obyvateľov v inštitút volieb je po dnešku otrasená: “Dúfam, že obyvatelia si povedia – pobabralo sa to, ale zároveň sa to dokonale napravilo.”

    - Reklama -