Po brexite sa vraj chce odtrhnúť aj krajina, od ktorej by ste to určite nečakali

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Server píše, že britské rozhodnutie opustiť Európsku úniu inšpirovalo austrálskych republikánov, ktorí teraz na internete volajú po ich vlastnom odtrhnutí sa od Commonwealth realms, do ktorého patria najmä bývalé kolónie a domínia Veľkej Británie, ktoré formálne uznávajú vládu britského panovníka.

    „Brexit nás rozhodne posunul dopredu,“ uviedol Peter FitzSimons, predseda Austrálskeho republikánskeho hnutia. „Jedna vec je, že monarchisti chcú zostať spätí s Veľkou Britániou. Otázkou však teraz je, či chceme zostať spätí s malou Britániou,“ podotkol ďalej FitzSimons a dodal: „Keby sme mali referendum dnes, vyhrali by sme.“

    FitzSimons upozornil, že počas prvých troch dní po britskom hlasovaní sa zvýšil počet žiadostí o členstvo v hnutí 20-krát.

    Austrália už raz o nezávislosti hlasovala

    Na čele Austrálie ako konštitučnej monarchie stojí v tejto chvíli britská kráľovná Alžbeta II., ktorej úloha je síce prevažne symbolická, ale určité právomoci má. Tie zahŕňajú napríklad vymenovanie premiéra v prípade, keď je parlament po voľbách zablokovaný alebo jeho odvolanie v prípade vyjadrenia nedôvery.

    Austrália už raz o nezávislosti hlasovala, a to v roku 1999. Vtedy sa však referendum skončilo výrazne v prospech udržania konštitučnej monarchie. Vtedajší austrálsky premiér John Howard bol navyše silným zástancom monarchie.

    Mnoho vecí sa zmenilo

    Ako však server upozorňuje, odvtedy sa už zmenilo veľa vecí. Politickí lídri teraz v Austrálii takmer jednohlasne podporujú republiku. Súčasný premiér Malcom Turnbull je navyše bývalý predseda Austrálskeho republikánskeho hnutia. Aj keď vyhlásil, že počas kráľovninej vlády ďalšie referendum požadovať nebude, následne zdôraznil, že jeho „oddanosť tomu, aby Austrália mala na svojom čele Austrálčana, je stále rovnaká“.

    - Reklama -