V Burkine Faso zadržali desať podozrivých z pomoci teroristom

    0
    Policajná kontrola v africkej Burkine Faso (Autor: SITA)

    Minister pre národnú bezpečnosť Burkiny Faso Blaise Campaoré spresnil, že traja z desiatich zadržaných boli priamo zapojení do útokov, zvyšní siedmi sú obvinení z pomoc džihádistom. Minister dodal, že časť podozrivých dodala samovražedným atentátnikom tvrdé drogy.

    Vyšetrovaním prípadu sa bude zaoberať osobitne vymenovaný prokurátor.

    K prvému útoku došlo v januári v hlavnom meste Burkiny Faso – Ouagadougou. Jeho terčom boli reštaurácia a hotel Splendid. O život pri ňom prišlo 30 ľudí osemnástich národností. Medzi mŕtvymi bolo aj najmenej šesť Kanaďanov, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari a jeden Holanďan. Útočníci sa zameriavali na belochov.

    Al-Káida v akcii

    Hotel Splendid patrí k najvýznamnejším ubytovacím zariadeniam v Ouagadougou, keďže leží neďaleko medzinárodného letiska.

    V marci skupina džihádistov zaútočila na plážové letovisko Grand Bassam v Pobreží Slonoviny, kde zahynulo 19 ľudí. Medzi obeťami boli aj štyria Francúzi, jedna Macedónčanka pracujúca pre OSN, jedna Nemka – riaditeľka miestnej pobočky Goetheho inštitútu, a jeden Libanončan.

    K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásila teroristická sieť al-Káida, konkrétne jej odnož al-Káida v moslimskom Maghribe (AQIM).

    - Reklama -