Putin vydal dekrét. Rusi už môžu cestovať do Turecka

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

     Rusko po incidente z minuloročného novembra zakázalo predaj turistických zájazdov do Turecka a zastavilo aj charterové lety do tejto krajiny. Zasadilo tak tvrdý úder tureckému odvetviu cestovného ruchu, ktorý je pre Turecko životne dôležitý. Moskva zakázala tiež dovoz väčšiny potravín z Turecka a zaviedla i ďalšie obmedzenia, pripomenula svetová agentúra AP.

    Turecký prezident poslal Putinovi ospravedlňujúci list v pondelok 27. júna, teda deň pred tým, ako traja samovražední bomboví atentátnici zaútočili na hlavné letisko v Istanbule, 11. najvyužívanejšie na svete. Putin v stredu zatelefonoval Erdoganovi a vyjadril mu sústrasť nad útokom a oznámil mu zrušenie zákazu cestovania ruských turistov do Turecka. Putinov výnos, dnes zverejnený Kremľom, takisto nariaďuje ruskej vláde, aby uskutočnila hospodárske rozhovory s Tureckom a v súlade s nimi revidovala ďalšie obmedzenia.

    Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom, zostrelila vlani 24. novembra turecká stíhačka typu F-16. Podľa Ankary ruský stroj narušil vzdušný priestor Turecka. Incident vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Ankarou, ktoré sa najnovšie lídri oboch štátov snažia normalizovať.

    - Reklama -