Beblavý hodnotí prvých 100 dní vlády. Neuveríte, koho pochválil

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Ako prvý si slovo zobral poslanec Miroslav Beblavý, ktorý si položil otázku: „Aká je táto vláda?, na ktorú si sám aj odpovedal: „Vláda je na začiatku svojho mandátu unavená a vyčerpaná, nepriniesla za prvých sto dní ani nádej, ani energiu,“ s tým, že nepriniesla ani nápady, ktoré by ich povzbudili. Aktuálnu situáciu dal do porovnania s uplynulými vládami, či už premiéra Roberta Fica, ale aj expremiérky Ivety Radičovej, keď o takomto čase už predkladali konkrétne návrhy.

    Vláda je podľa jeho názoru zamestnaná vlastnými problémami a situáciu približuje aj prostredníctvom amerického prezidenta Richarda Nixona a jeho kauzy Watergate. Nixon podľa Beblavého posledné dva roky svojho mandátu nerobil nič iné, iba kryl kauzu, koho vyhodiť, koho vymenovať, aký ťah urobiť, aby sa kauza nevyšetrila. „Ak máte pascu Watergate, tak už ani nemáte čas, ani energiu, ani politický kapitál nič iné robiť,“ a dodal: „Byť na začiatku svojej vlády v pasci Watergate je veľmi zlá správa pre Roberta Fica, ale aj pre celé Slovensko.“

    Chvála zdravotníctva

    Vo svojom hodnotení odídený poslanec zo Siete spomenul jedno pozitívum tretej Ficovej vlády, ktoré vidí v ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi, aj keď „zdravotnícku chobotnicu obstriháva manikúrovými nožničkami“, vyjadril sa Beblavý, podľa ktorého aj fakt, že Drucker strihá malými nožničkami, je signál, že vláda nemá iniciatívu niečo veľké zmeniť. Za negatívne označil, že ako najvýznamnejší politický počin novej vlády možno vnímať jej výjazdové zasadnutie v Lučenci a Rimavskej Sobote. “Ale v Rimavskej Sobote zasadala Ficova vláda už pred deviatimi rokmi. Odvtedy tam nezamestnanosť stúpla,” povedal Beblavý.

    Petrík dala vláde známku 4-

    Poslankyňa Simona Petrík hodnotila vládu a jej sto dní v oblasti pomoci rodinám. Ako hneď dodala, v tejto oblasti nie je veľmi čo hodnotiť a vláde udelila známku 4-. „Päťke sa vyhli, lebo pružne reagovali na prípad Marco,“ povedala. Ako reakciu na menovaný prípad sa dohodlo ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo sociálnych veci a spoločne majú zlepšiť podmienky pri odoberaní detí.

    V samotnom hodnotení spomenula, že vláda do parlamentu nepredložila žiaden návrh zákona, ktorý by sa dotýkal spomínanej problematiky a že to bola práve opozícia, ktorá bola aktívna. Doplnila však konštatovanie, že„ani jeden z návrhov neprešiel ani do druhého čítania“. Pozornosť upriamila aj na problém s umiestňovaním detí do škôlok, konkrétne sa venovala petržalskej škôlke na Vyšehradskej ulici. Práve tu pred rokom v máji stál premiér Robert Fico, minister školstva Juraj Draxler a starosta Petržalky Vladimír Bajan. Spomínaná škôlka sa mala zrekonštruovať a poskytnúť miesto pre 150 detí. Petrík však na tlačovej konferencii prezentovala fotografie, ktoré ukazujú po roku škôlku v presne takom istom stave, ako bola predtým. Práve táto škôlka bola podľa jej slov jednou z vlajkových lodí sociálných balíčkov predvolebných kampaní strany Smer a je to zodpovednosť tejto strany, lebo všetci kompetentní z nej pochádzajú.

    Nespájajte nás so Sieťou

    V závere konferencie Beblavý informoval, že po vystúpení zo strany Sieť nechceli viac komentovať jej vnútorné dianie, ale dnes urobí výnimku „Je to obyčajná bitka o funkcie a výhody medzi dvoma skupinami,“ čo podľa jeho slov hovoria aj samotní účastníci konfliktu. „Chceme poprosiť média a občanov, aby nás nijakým spôsobom s touto hanbou, s týmto súbojom a jeho účastníkmi nespájali,“ vyjadril sa, lebo sa ho bolestne dotýka akékoľvek spájanie a porovnávanie s touto stranou.

    - Reklama -