Takto krúti hlavou komentátor nad slovami ministerky Žitňanskej

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Komentátor v texte pre Aktuality.sk krúti hlavou nad iniciatívou ministerky. Nepozdáva sa mu presun trestných činov na Špecializovaný trestný súd. „Čo tak teda zrušiť všeobecné súdy úplne a všetko môžu rozhodovať špecialisti zo Špecializovaného trestného súdu?“ ironicky konštatuje.

    Ďalším problémom podľa Krivošíka sú až príliš prísne protiextrémistické zákony, ktoré potom radikálov nútia svoje ideály kamuflovať pod menej výraznú, spomínanú, extrémistickú fasádu. Komentátor uvádza príklad spoločnosti, v ktorej by vládla široká tolerancia toho, čo zaznie vo verejnom priestore. „Dajme tomu, že neonacisti v nej založia stranu,“ fabuluje. Upozorňuje, že imaginárna strana neonacistov by sa netajila svojimi názormi a verejne by sa vyjadrovali k otázke menšín a k tomu, čo by urobili s krajinou.

    Prvoplánovosť?

    „Poviete si, že vďaka tomu môžu slobodne šíriť svoju ohavnú ideológiu. No na druhej strane, drvivá väčšina ľudí by stranu s nepokryte neonacistickým programom nikdy nevolila. V krajine s reštriktívnym protiextrémistickým právnym poriadkom si však neonacisti dávajú pozor. Nechcú sa predsa dostať za mreže,“ podčiarkuje komentátor.

    Na záver upozorňuje na problematiku samotného boja proti radikálom. „Môže to znieť paradoxne, ale liek na rast extrémizmu nie je v prvoplánovom boji proti extrémizmu. Verejnosť sa radikalizuje, lebo má dojem, že v našej republike neplatí spravodlivosť pre všetkých. Že niektorí sú jednoducho nad zákonom,“ dodáva Krivošík.

    - Reklama -