Procházka sa vyjadril ku Kaliňákovi. A takto veci vidí on. Čo myslíte, verí mu?

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)
    Minister vnútra Robert Kaliňák dnes čelí v parlamente ďalšiemu pokusu opozície o odvolanie a Radoslav Procházka pre Aktuality.sk prezradil, ako si predstavuje zmeny, ktoré by mali nastať aj v prípade, že sa na čele rezortu vnútra udrží Robert Kaliňák. Po jeho odvolaní volá opozícia pre kauzu Bašternák. 
     
    Sieť má podľa Procházku podobnú predstavu o zmenách menovania a odvolávania vedenia policajného zboru ako Most-Híd. „Základom je, aby menovanie šéfa policajného zboru nebolo výlučnou kompetenciou ministra vnútra,“ uviedol predseda Siete. 
     
    Vo veci ovplyvňovania vyšetrovania, z ktorého Kaliňáka viní opozícia, Procházka dôveruje ministrovi. „Neverím tomu, že by Robert Kaliňák priamo alebo prostredníctvom nejakého človeka vo vedení polície zasahoval do priebehu vyšetrovania. To, že prišiel z podnikateľského prostredia, je zrejmé,“ povedal. 

    Kešu neverí

    Procházka na jednej strane verí Kaliňákovi, že nezasahoval do vyšetrovania, ale na druhej strane „absolútne neverí“, že podnikateľ Ladislav Bašternák zaplatil za byty 12 miliónov eur „keš“. 
     
    Práve kauza okolo niekoľkomiliónových vratiek DPH pre Bašternákovu firmu a jej vyšetrovanie, ktoré mal podľa opozície Kaliňák ovplyvňovať, sú príčinou opakovaných protestov a pokusov o odvolanie ministra. 
     
    Návrh na vytvorenie novej legislatívy pre menovanie vedenia policajného zboru chcú Sieť a Most-Híd podľa Procházku predložiť v lete. „Neviem dať stopercentnú garanciu, ale myslím si, že je to technicky možné,“ dodal. 
     
    Predseda Siete tvrdí, že nechcel, aby o jeho strane rozhodovali v kuloároch „predstavitelia cudzích politických strán“. Z niekdajších 18 % hlasov klesli preferencie Siete podľa najnovších prieskumov niečo nad percento. 
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -