Bývalý novinár BBC spísal krimikomédiu o brexite

    0

    Autorom je Andrew Marr, bývalý politický korešpondent BBC a denníka The Independent, ktorý dokonale využil znalosti zákulisia britskej politickej scény a čitateľom predkladá knihu plnú neuveriteľných zápletiek s vrchovatou dávkou typického britského humoru.

    “Dve telá. Británia tesne pred rozhodnutím o vystúpení z Európskej únie. A sprisahanie také trúfalé, že by otriaslo aj Machiavellim. Je september 2017 a ľud Spojeného kráľovstva má hlasovať o budúcnosti krajiny, Európy aj celého sveta. Pár dní pred dňom D sú nájdené dve mŕtvoly – mladého investigatívneho novinára a neznámeho muža bez hlavy a rúk. Zdá sa, že medzi nimi neexistuje spojenie. Múry Downing Street 10 však pred zrakmi nič netušiacich voličov ukrývajú šokujúce a nebezpečné tajomstvo, ktoré nesmie vyjsť najavo – skupina nemilosrdne odhodlaných jedincov tomu hodlá zabrániť – aj za cenu vraždy. Stalo sa totiž niečo neuveriteľné. Niečo, čo nikto neočakával. Niečo, čo sa vôbec, ale vôbec nehodí,” uvádza anotácia románu.

    Takto hlasovali

    Nad dôvodom brexitu sa politické elity doteraz nezhodli. Jedni vinia zvyšok Európy, ďalší imigračnú vlnu, iní neschopnosť britskej vlády. Usporiadanie referenda bolo pred parlamentnými voľbami v roku 2015 jedným z predvolebných sľubov napokon víťaznej Konzervatívnej strany vedenej Davidom Cameronom. Ten sám podporoval zotrvanie v Európskej únii, na čom sa zhodol aj so svojimi hlavnými rivalmi, Liberálnodemokratickou stranou aj Labouristickou stranou, aj s radom menších strán. Pre vystúpenie boli najmä Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva europoslanca Nigela Faraga, Demokratická unionistická strana či člen Konzervatívnej strany Boris Johnson. Pre odchod z EÚ sa bez desatiny vyjadrilo 52 percent obyvateľov Spojeného kráľovstva.

    - Reklama -