Martin Schulz je tá najšialenejšia osoba v celej Európe. Nemecko je na brexit natešené. Konečne ovládne Európu. Václav Klaus prehovoril

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)
    Klaus rozhodne nevníma brexit ako katastrofu. „Čo tu bolo ľudí, Milošom Zemanom počnúc, ktorí videli katastrofické dosahy rozdelenia Československa. Každý, kto to prežil, vie, že k žiadnej katastrofe nedošlo. Naopak, obom krajinám to pomohlo,“ hovorí Klaus. Podľa neho to bolo tým, že si spoločne s vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom rozumeli v tom, že ponechali colnú úniu alebo zónu voľného obchodu bez obmedzenia. Stačí tak teda, aby Briti rokovali o odchode z Únie konštruktívne a priateľsky. „Celého toho pol roka som sa správal voči Slovensku férovo a priateľsky, nezvýšil som hlas, pretože som potreboval, aby bol výsledok zrealizovaný,“ povedal. V tejto súvislosti tiež uviedol, že keby ho teraz pozvali do Bruselu na konzultácie, rád by pomohol.
     
    Brexit si podľa svojich slov veľmi prial, ale neveril mu. „Zaspával som s pocitom, že to dopadne rozhodnutím opačného typu. Ranné prebudenie bola úžasná vec. Je to šanca, je to brieždenie, je to svitanie nad Európou,“ myslí si.
     
    Klaus sa dlhodobo bráni nálepke euroskeptik, aj pre Blesk uviedol, že je eurorealista. „Tá EÚ a jej nepretržité uťahovanie skrutiek už od roku 1992 nie je dobro, ale zlo. O tom som bol presvedčený v každej sekunde. Lenže väčšina občanov si to priala a ja som vedel odlíšiť svoj osobný názor od mandátu,“ zdôvodňuje, prečo požiadal o vstup ČR do EÚ. „V referende som hlasoval proti a v deň nadobudnutia som išiel o polnoci na Blaník a hovoril som si: Tu hádam sedia blanickí rytieri a keď bude najhoršie, tak nám pomôžu. Ja si tento zdanlivý rozpor dokážem v sebe obhájiť,“ povedal.
     
    Následne sa vyjadril tiež k premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), ktorý mal na piatkové ráno, keď sa očakávali výsledky, pripravené dve reakcie – pozitívnu a negatívnu. „Niektorí politici nemajú vlastné myšlienky a ani schopnosť okamžitej reakcie a potrebujú, aby im ich radcovia pripravili dva druhy odpovedí. To je asi jeho spôsob života a štýl uvažovania. Druhá vec je, či mal variant B človek, ktorý referendum spustil, a to bol David Cameron. Ja som o ňom nemal nikdy žiadne ilúzie. Ale že to takto beznádejne nezvládne, je dôkaz, že to je najhorší premiér Veľkej Británie za pol storočia,“ skritizoval premiéra Klaus.
     
    A čo Klausov názor na odchod Česka z Európskej únie? „Jedno je realita, druhé je, čo by som si prial. Projekt číslo jeden dneška je využiť to obrovské zatrasenie Európou, ktoré nastalo oznámením výsledkov brexitu, a vytvoriť nie Alternatívu pre Nemecko či Alternatívu pre Česko, ale Alternatívu pre Európu, zásadne zmeniť nedemokratickú EÚ,“ myslí si Klaus. Podľa jeho názoru je potrebné napraviť koncept europeizmu, myšlienku, ktorá je rovnako monštrózna ako tá ideológia, ktorá ovládala našu krajinu v minulosti.
     
    Záverom Klaus označil predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza za najšialenejšiu osobu v Európe. A jeho želanie, aby Británia opustila Európsku úniu čo najskôr, za detinskú hlúposť. „A prečo tí ľudia nepriznajú, že pretlačili cez nevôľu mnohých, mnou počnúc, Lisabonskú zmluvu, kde je napísané, že na proces odchodu má krajina lehotu dva roky? Prečo hovoria, že to musí nastať okamžite?“ opýtal sa. Na brexite podľa neho najviac zarobí Nemecko. „A Nemecko je natešené, že bude hrať vedúcu úlohu v Európe. Robilo kvôli tomu, aby ju získalo, svetové vojny, a to sa nedarilo, a teraz im to spadne do lona Lisabonskou zmluvou. To je úplne bezchybná vec,“ uzavrel.
     
    - Reklama -