Formálne vzaté britský parlament nie je viazaný výsledkom referenda, tvrdí analytik

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

     Pokiaľ sa znovuzrekonštruuje britská vláda, je podľa analytika možné, že sa k moci dostane niekto, kto je zástancom odchodu. V dôsledku toho by vystúpenie prebehlo rýchlo. Zároveň upozorňuje aj na to, že z dôvodu zmeny politickej situácie alebo pod hrozbou odchodu Škótska je možné, že sa referendum zopakuje.

    “Ak by potom referendum dopadlo pozitívne, to znamená, že Británia bude chcieť zotrvať v EÚ, tak opäť bude na rozhodnutí britskej vlády, ako sa k tomu postaví. Neexistuje mechanizmus, ktorým by mohla byť krajina vylúčená z EÚ, existuje iba mechanizmus, ktorým by krajina mohla vystúpiť z EÚ. Ak krajina nebude chcieť vystúpiť, tak v EÚ zostáva.“

    Podľa Geista existujú dva krajné názory na úlohu Británie v EÚ. Jeden hovorí o krajine ako o účinnej protiváhe k federalistickým tendenciám integračného jadra a druhý ako o brzde pozitívnych zmien v EÚ. Podľa analytika sa nedá jednoznačne prikloniť ani na jednu stranu. “Každá členská krajina bude chýbať, Británia bola veľkou krajinou a ak by mali byť vzťahy komplikované, tak to určite nepomôže ani fungovaniu EÚ,” dodal.

    Analytik hovorí aj o tom, že ak by Británia odišla, oslabil by sa hlas tých, ktorí chceli skôr pomalšiu integráciu a Európa by sa integrovala rýchlejšie. Vznikla by niečo ako federálna štruktúra.

    - Reklama -