Británia už neexistuje. Noviny zhŕňajú, čo všetko sa na ostrovoch za víkend zmenilo

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

    „Mojou úlohou ako premiérky teraz bude pracovať na čo najlepšej ochrane škótskych záujmov a na tom, ako zabrániť tomu, aby sme boli proti našej vôli vyradení z EÚ so všetkými ničivými a bolestnými dosahmi, ktoré to budú sprevádzať,“ dodala Sturgeonová v rozhovore pre stanicu BBC. Ešte tento týždeň preto so svojimi kolegami vyrazí do Bruselu, aby zistila, aké sú možnosti, aby Škótsko zostalo súčasťou Únie.

    Stále jasnejšie obrysy má potom ďalšie referendum o nezávislosti Škótska. „Teraz budeme pracovať na tom, aby sme pripravili nevyhnutný základ na jeho vypísanie. Vláda s týmto návrhom súhlasí,“ uviedla Sturgeonová, ktorá zároveň pripustila, že škótsky parlament sa pokúsi zablokovať legislatívu, ktorá je nutná na spustenie procesu odchodu Británie z EÚ.

    Rebelantské Škótsko

    Pripomeňme, že Škótsko sa vo štvrtkovom referende jasne vyslovilo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Potom, keď tesná väčšina Anglicka a Walesu (cca 52 %) naopak podporila brexit, uvažujú Škóti znova o vyhlásení nezávislosti. Podľa prieskumov škótskeho denníka The Sunday Post podporuje nezávislosť Škótska 59 percent tamojších opýtaných obyvateľov.

    Škótsko usporiadalo referendum o nezávislosti pred dvoma rokmi – v roku 2014. Samostatnosť vtedy odmietla nadpolovičná väčšina (55 %) hlasujúcich. Podľa MF Dnes sa Škóti obávali, že by sa po odtrhnutí mohli ocitnúť mimo EÚ. Teraz je však situácia presne opačná.

    Severné Írsko, kameň úrazu

    Napätie je podľa Lidových novín zjavné aj v etnicky a nábožensky rozpoltenom Severnom Írsku. „Britská vláda teraz nemá demokratický mandát, aby reprezentovala názory Severného Írska v rokovaniach s Bruselom,“ povedal Martin McGuinness zo separatistickej strany Sinn Féin.

    Rozpoltenosť Británie pritom rezonuje nielen na politickom kolbišti, secesionistické tendencie pripúšťa aj ulica. „Výsledok referenda je tragédia. Nielenže Spojené kráľovstvo odíde z EÚ, ale navyše sa aj samo rozpadne,“ predpovedal v rozhovore so spravodajkyňou českých Hospodárskych novín Silviou Houskovou čašník Liam. „Som Ír, takže si myslím, že snahy o zjednotenie krajiny prepuknú naplno,“ tvrdí.

    Spochybňovaný je okrem toho aj status Gibraltáru, zámorského územia Spojeného kráľovstva. Tamojší obyvatelia, ktorí rovnako ako Škóti a Íri väčšinovo odmietli brexit, podľa Lidových novín síce netúžia po zblížení so susedným Španielskom, ale aj tam je vraj neľúbosť nad výsledkami referenda zrejmá.

    autor: luš

    - Reklama -