Žitňanská si posvietila na extrémizmus. Pravidlá sprísnejú

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)
    V súvislosti s trestaním či skôr netrestaním za propagáciu fašizmu pripomína Pravda jeden z prípadov, v ktorých „pozdrav na stráž nebol trestným činom, lebo hajlujúci nezdvihol pravicu do výšky očí“. 
     
    Šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská aj pre toto pripravila do medzirezortného pripomienkového konania novelu, ktorá umožní účinnejšie postihovať za extrémistické alebo rasové prejavy a konanie. Informácia o tomto kroku sa objavila na ministerkinom facebookovom profile po sobotňajšom pochode ultrapravičiarov Bratislavou. 
     
    Pravda v tejto súvislosti píše aj o tom, že by sa nemal opakovať vlaňajší prípad poslanca Milana Mazureka (ĽS NS), ktorý na sociálnej sieti svojho času napísal, že „6 miliónov a mydlá zo Židov sú lži a rozprávky“. Trestu za popieranie holokaustu sa však vyhol, pretože polícia označila vyjadrenie za expresívne a uviedla, že Mazurek holokaust priamo nekomentoval. 
     
    Takéto trestné činy by mal preto podľa Žitňanskej skúmať Špecializovaný trestný súd. „Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine a pod. Zmeny sa budú týkať aj definície extrémistického materiálu. Ustupuje sa od dikcie, podľa ktorej je materiál extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom,“ napísala ministerka spravodlivosti v reakcii na pochod krajnej pravice hlavným mestom. 
     
     
    - Reklama -