Čína má recept ako reagovať na brexit: Hlavne žiadnu paniku a odpovedajte jednotne

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    “Domnievame sa, že naši priatelia v Spojenom kráľovstve to dokážu zvládnuť a (situáciu) upokojiť,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Li Pao-tung na rokovaní Svetového ekonomického fóra v severočínskom veľkomeste Tchien-ťin. Toto podujatie sa niekedy nazýva aj letný Davos.

    “Je to neočakávaná výzva, ale my napriek tomu nemôžeme podliehať panike,” dodal čínsky politik. Čína dôveruje hospodárskej základni Británie i Európskej únie, povedal Li Pao-tung s tým, že svet má záujem na stabilnej Európe.

    Vyjadril tiež nádej, že EÚ a Británia sa budú schopné dohodnúť na stabilnom prechodnom štádiu. Na trojdňovom stretnutí v Tchien-ťine, 15-miliónovom obrovskom meste neďaleko Pekingu, sa zúčastňuje vyše 1700 ekonomických i politických odborníkov, výskumníkov a novinárov z 90 krajín sveta.

    O vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie rozhodli britskí voliči v referende, ktoré sa konalo 23. júna. Za odchod Británie z únie, tzv. brexit, hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených. Účasť na referende bola pomerne vysoká, dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

    - Reklama -