Britský vidiek prefackal metropolu. Sledujeme vraj nový trend z EÚ

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Mapa britského hlasovania dokazuje, že prounijný postoj zvíťazil v Londýne, v južnej časti Anglicka sústreďujúci elity (Oxford, Cambridge), vo veľkomestách (Liverpool, Manchester, Leeds, Newcastle a skoro i Birmingham), v celom Škótsku a vo väčšine Severného Írska (v tej časti, kde prevažujú katolíci, sa hlasovalo pre EÚ, tam, kde prevažujú unionisti, pre brexit). Na mape sú to menšie či väčšie žlté oblasti. Ale všetko ostatné, ohromná plocha, celé vidiecke Anglicko aj väčšina Walesu, svieti modrou farbou brexitu.

    „Inými slovami, brexitárov nájdete pravdepodobne tam, kde by ste inokedy hľadali symboly starého dobrého Anglicka.“ Je to Anglicko, ktoré nám s takou láskou sprostredkovali Karel Čapek či Jerome Klapka Jerome, Anglicko, ktoré poznáme z detských kníh Arthura Ransomeho, už si spájame s Agathou Christie, Sherlockom Holmesom či televíznym seriálom Vraždy v Midsomeri. Je to Anglicko domorodcov, ktorí žijú svojimi každodennými starosťami, zatiaľ čo starosti elít – bohatého, liberálneho, sofistikovaného a multikultúrneho Londýna – sú im do značnej miery ukradnuté,“ píše Petráček s tým, že práve títo domorodci, títo „nespokojní európski obyvatelia“ rozhodli o výsledku referenda aj odchode Británie z EÚ.

    Petráček pripomína, že Rakúšania tento rok rozhodovali o hlave štátu, ale tamojšia volebná mapa sa až prekvapivo podobá tej britskej. „Zelená farba (pre víťaza Van der Bellena) vládne veľkomestám a ich samostatnému Vorarlbersku, ale všetko ostatné svieti modrou farbou pre Norberta Hofera. Toto je Rakúsko pre jedných zatrpknuté a xenofóbne, pre iných naopak to, ktoré pozná z dovoleniek a turistických prospektov,“ píše Petráček.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -