Šéf britskej opozície odvolal tieňového ministra zahraničných vecí. Prestal mu veriť

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Corbyn počas kampane pred referendom o vystúpení Británie z EÚ podporoval predsedu vlády Davida Camerona a vyzýval britských voličov, aby brexit odmietli. Zo štvrtkového referenda však vyšiel víťazne tábor euroskeptikov. Cameron následne v piatok oznámil, že v októbri sa vzdá funkcie predsedu vlády. 

    V rovnaký deň dve členky Labouristickej strany – Margaret Hodgeová a Ann Coffeyová – navrhli vyjadriť nedôveru i Corbynovi, ktorý odmietol nasledovať Cameronov príklad. Rozhodnutie o líderstve v Labouristickej strane by malo byť prijaté nadchádzajúci utorok.  

    Podľa BBC dôvodom pre Bennovo odvolanie z funkcie šéfa diplomacie v tieňovej vláde boli údajne správy, že kolegov ministrov v tieňovej vláde vyzval podať demisiu v prípade, že Corbyn bude ignorovať výsledky hlasovania o vyjadrení nedôvery jeho osobe. 

    Medzitým však viacero zdrojov v tieňovej vláde avizovalo, že ak Corbyn nevezme na vedomie výsledky straníckeho hlasovania o vyslovení nedôvery, tieňovú vládu opustia viacerí ministri.

    Vo štvrtok sa v Británii konalo referendum o zachovaní jej členstva v EÚ: za vystúpenie Británie z EÚ bolo 52 percent hlasujúcich, za zotrvanie sa vyslovilo 48 percent voličov. Hlasovať prišlo 72 percent z 46,5 milióna oprávnených voličov.

    - Reklama -