Magát dal rozhovor pre New York Times, kotlebovcov už poznajú aj za oceánom. Čítajte, čo o slovenských ľudákoch píšu novinári spoza Veľkej mláky

    0
    Členovia Vzdoru vo vlaku (Autor: ReproFoto: facebook/Akčná Skupina Vzdor Kysuce)

    Tak ako nemecká AfD (Alternative für Deutschland) či francúzsky Národný front je aj Kotlebova Ľudová strana podľa New York Times jednou z tých, ktoré sa dostali na výslnie vďaka neutíchajúcej migračnej kríze. Práve antiimigračná rétorika pomohla týmto protiutečenckým zoskupeniam získať nielen popularitu, ale aj politický vplyv.

    Zaostrené na radikála Magáta

    Americkí novinári si všímajú aj nasadenie ľudáckych hliadok do vlakov a konštatujú, že zo státisícov migrantov, ktorí sa privalili vlani do Európy, sa na Slovensku rozhodla zostať len hŕstka. Okrem toho je tu aj fakt, že podľa štatistík boli obeťou zločinu na slovenských železniciach vlani len desiati cestujúci a vlaky stráži viac ako 600 členov železničnej polície.

    New York Times sa však nezaoberá len hliadkami vo vlakoch. Oslovili ďalšieho známeho slovenského ultrapravičiara Mariána Magáta (objavil sa aj na kandidátke ĽS NS), ktorý sa svojho času vyjadril, že „pôvodné európske kultúry sú ohrozené nejakými idiotmi z púšte“.

    Nielen na Slovensku

    Americkí novinári si však nevzali na mušku iba nacionalistov na Slovensku a v článku spomínajú aj kroky Maďarska, ktoré vlani postavilo na južnej hranici plot, aby zablokovali príval migrantov. V tejto súvislosti NY Times pripomína maďarskú ultrapravicovú Huňadyho pohraničnú stráž.

    Skupina pomenovaná po maďarskom vojenskom vodcovi Jánovi Huňadym, ktorý v 15. storočí porazil otomanské vojská, vznikla pred rokom. Zakladateľom je bývalý poslanec a vyslúžilý umelec Istvan Matyas Vass. Spolu s tromi stovkami priaznivcov pôsobia najmä na sociálnych sieťach, kde šíria informácie proti migrantom.

    Nechýba ani zmienka o vzniku neformálnej domobrany v Bulharsku. Skupina pod vedením Petara Nizamova nazývaná Civilné jednotky na ochranu žien a viery začala len pred pár mesiacmi doslova „loviť“ migrantov, ktorí sa snažia prekročiť hranice.

    Chválenkár Magát

    Marián Magát, ktorého oslovil zahraničný denník, šéfuje radikálnej polomilitaristickej organizácii Akčná skupina Vzdor-Kysuce. Tí nedávno „priložili ruku k dielu“ a doplnili vlakové hliadky členov kotlebovskej ĽS NS. „Našu hliadkovú činnosť sme vykonávali na rizikovej trase s vysokým výskytom cigánskych asociálov: Poprad – Kežmarok – Stará Ľubovňa,“ píše sa na oficiálnej stránke skupiny.

    Magát bol evidentne hrdý, že sa jeho výroky dostali až na portál New York Times. Link na článok, ktorý hovorí o radikálnych skupinách v Európe, si dokonca „prilepil“ v statuse na sociálnej sieti. „Nedávno som dal rozhovor pre New York Times a napodiv to naozaj vydali,“ píše v statuse.

    Mazurek dokumentaristom?

    Člen ĽS NS a v súčasnosti aj najmladší poslanec v parlamente sa chystá o hliadkovaní vo vlakoch dokonca natočiť aj krátky dokumentárny film. „Inšpirovali nás cestujúci,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Mazurek. Podľa jeho slov ľudia považujú činnosť hliadok za záslužnú, v médiách však vraj chýbajú pravdivé informácie. „Preto sme sa rozhodli ukázať ľuďom neskreslenú pravdu o našej činnosti,“ dodáva poslanec.

    Nakrúcanie filmu iniciovali členovia hliadky na trati Poprad – Stará Ľubovňa a filmárske práce si podľa Mazureka nevyžadujú žiadne finančné prostriedky. „Jeho tvorbu má na starosti náš sympatizant, ktorý sa na to nezištne ponúkol,“ povedal Mazurek a dodal, že pôjde o krátkometrážny dokument, ktorý bude zverejnený na internete.

    - Reklama -