Šefčovič k výsledku referenda vo Veľkej Británii

    0
    Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie (Autor: SITA)

    “Určite ide o jeden z najčiernejších dní v histórii Európskej únie, ktorý bude mať ďalekosiahle dôsledky nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre dvadsaťsedem ostatných členských štátov – ako bude Európska únia v novom formáte fungovať. Výsledok referenda však treba rešpektovať, aj keď ide o veľký zásah do budúcnosti Európskej únie. Teraz bude maximálne dôležité, aby sa situácia stabilizovala, predovšetkým, aby sa stabilizovali finančné trhy, bankový sektor, a aby sme sa začali pripravovať, podľa možností, na čo najprofesionálnejší priebeh rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

    V Európskej komisii sme pripravení začať s Veľkou Britániou rokovania o podmienkach jej vystúpenia z Európskej únie čo najskôr, lebo zdržiavanie by len zbytočne predlžovalo neistotu. Chcem povedať, že aj keď ide o úplne prvé vystúpenie členskej krajiny, Európska únia je na túto situáciu pripravená vo svojich zmluvách. Som presvedčený, že  máme dobré pravidlá na to, aby sme tento proces kultivovane zvládli.

    V súlade s nimi, konkrétne s článkom 50 Zmluvy o Európskej únii, by Veľká Británia mala oznámiť Európskej rade zámer opustiť Úniu a mali by sa začať negociácie o podmienkach ukončenia jej členstva. Samotný výsledok referenda k tomu nestačí – zmluvy jasne predpisujú, že musí dôjsť k notifikácii. Do ukončenia rokovaní však Veľká Británia zostáva plnohodnotným členom Únie, so všetkými príslušnými právami a povinnosťami.

    Bude však potrebná sebareflexia na obchod stranách, v Bruseli, ako aj v členských krajinách. Myslím si, že je potrebné reformovať komunikáciu a vniesť do diskusií viac pragmatického prístupu a treba lepšie vysvetľovať citlivé témy. Európska únia má množstvo konkrétnych výdobytkov, žiaľ, zvykli sme si, že pozitívne výsledky, ktoré sme dosiahli, či už ide o  fungujúci vnútorný trh, voľný pohyb pracovnej sily, alebo výmenné pobyty študentov, berieme za samozrejmú vec a všetko negatívne automaticky kladieme za vinu Bruselu.

    Je preto nesmierne dôležité, aby sme spoločne s lídrami členských štátov, ale aj s pomocou médií dokázali ľuďom komunikovať pozitíva Únie, ale aby sme sa spoločne dokázali podeliť aj o to, ako sa prijímajú niektoré rozhodnutia, ktoré môžu byť nepríjemné, ale v danom momente boli potrebné. Myslím, že len tak sa dokáže Únia priblížiť ľudom, keď ukážeme, aký veľký význam má spoločná európska spolupráca, ako dôležitá je pre budúcnosť Európy a aby nám záležalo na tom, aby táto spolupráca do budúcnosti fungovala lepšie. V neposlednom rade však bude dôležité, aby 27 členských štátov Európskej únie ukázalo svoju jednotu a aby sme toto obdobie preklenuli čo najrýchlejšie a najmenej bolestivejšie pre našich občanov.”

    - Reklama -