Odborník si myslí, že brexit nemusí mať negatívne dôsledky

    0
    Dopravná značka pred sídlom Európskej únie v Bruseli (Autor: TASR)

    Ako upozornil v reakcii na výsledok britského referenda, brexit je čerstvá informácia a kľúčové budú nadchádzajúce rokovania. Preto je podľa neho v tejto chvíli predčasné hovoriť o jeho vplyve na Slovákov pracujúcich v Británii.

    “Uvidíme, ako bude prebiehať aplikácia vyrokovaných pravidiel a správanie sa spotrebiteľov v praxi. Momentálne je však náš export orientovaný na nemecké trhy, čo môže spustiť nepriaznivú lavínu pre podnikateľov. Brexit môže predovšetkým ovplyvniť akciové trhy,” uviedol Machunka.

    Verí však, že po ustálení situácie nebude mať brexit v strednodobom horizonte taký negatívny dosah, ako sa momentálne zdá. “Ak budú mať zástancovia brexitu silnú protiprisťahovaleckú kampaň tak, ako to bolo doposiaľ, je už len otázkou politickej vôle, či sprísnia podmienky pre prisťahovalcov. Predpokladáme, že áno,” povedal Machunka.

    Britskí voliči vo štvrtkovom (23. 6.) referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Za tzv. brexit hlasovalo 51,9 % zúčastnených voličov, kým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 %. Účasť dosiahla 72,2 %.

    - Reklama -