Po brexite sa môže zmeniť aj usporiadanie Pyrenejského polostrova. Španieli chcú podiel na Gibraltáre

    0
    Ilustračné foto: Gibraltár (Autor: TASR)
    Britská enkláva na južnom cípe Španielska je pod správou Spojeného kráľovstva, ale takmer sto percent tamojších Britov hlasovalo v referende za zotrvanie v Európskej únii. Šéf španielskej diplomacie José Manuel García-Margallo preto navrhol, aby sa zvrchovanosť Gibraltáru rozdelila medzi Madrid a Londýn. 
     
    Všetko má svoj čas a Španielsko chce, samozrejme, počkať, kým Británia oficiálne požiada o vystúpenie z EÚ. Podľa španielskej diplomacie by rozdelenie správy nad britskou enklávou pomohlo Gibraltáru jednoduchšie sprístupniť európsky vnútorný trh, keď raz Británia už nebude členom spoločenstva. 
     
    Podľa európskych tlačových agentúr Madrid v tejto súvislosti ponúka riešenie v podobe akejsi „britsko-španielskej spolusuverenity“ nad Gibraltárom. 
     
    Malý kus polostrova na juhu Španielska, domácimi prezývaný jednoducho Skala (the Rock) je britským zámorským teritóriom od roku 1713 a odvtedy je predmetom sporov medzi Londýnom a Madridom. Žije na ňom síce iba 30-tisíc obyvateľov, ale aj tí povedali v referende jasné nie odchodu z Európskej únie. 
     
    „Je to absolútna zmena pohľadu a otvára to nové možnosti, pre Gibraltár veľmi dlho nevídané. Dúfam, že návrh britsko-španielskej spolusuverenity je jasný a že španielska vlajka bude čoskoro viať na Skale,“ uviedol španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo deň po hlasovaní o brexite, ktoré sa skončilo v prospech euroskeptikov. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU.
     
    - Reklama -